GEZGiNLER kolu

6. Gezi: CANKURTARAN GEZİSİ / DEDE EFENDİNİN EVİ ve HALİÇ GEZİSİ (HASKÖY-SÜTLÜCE)

ders BELGELiGi + Kapsama Alanı + Künye


CANKURTARAN GEZİSİ / DEDE EFENDİNİN EVİ
Ders Belgeliği Gezginler Kolu 2002 /2003 öğretim yılı’nın 2.gezisini 22 Mart cumartesi günü Eminönü ilçesi Cankurtaran semtinde bulunan Dede Efendi’nin yaşadığı eve yaptı.21 öğrencinin katılımıyla gerçekleştirilen gezi,diğer Gezginler Kolu gezilerinden oldukça farklıydı. Gezimiz, Ahırkapı Öğretmen Evinin güzel manzaralı terasında Marmara Denizinin maviliklerine karşı içtiğimiz çaylarla başladı. Yaklaşık bir saat sonra yürüyüş mesafesindeki Dede Efendinin Evine doğru hareket ettik En önemli Türk bestecilerinden (İstanbul 1777 yada 1778-Mina, Mekke 1846) olan Hamamizade İsmail Dede Efendi bu evde yaşamış. Şu anda bir müze ev ve kültür merkezi olarak hizmet veren Dede Efendi Evinde önce, orijinal haline yakın bir şekilde yeniden döşenmiş olan evi, merkezin sorumlusu eşliğinde gezdik. Görevli bize Dede Efendinin yaşamından bölümler anlattı. Sonra, giriş katında toplantı,sergi ve seminer amaçlı kullanılan mekanda, ney ve tamburdan oluşan, iki yorumcunun sunduğu dinletiyi dinleyerek gezimizi sonlandırdık.


DEDE EFENDİNİN EVİ / ders BELGELİĞİ gezginler kolu

 


HALİÇ GEZİSİ (HASKÖY-SÜTLÜCE)
Ders Belgeliği Gezginler Kolu 2002 /2003 öğretim yılı’nın 3. gezisini 12 Nisan cumartesi günü Haliç’e, Hasköy ve Sütlüce semtlerine düzenledi. Aslında Gezginlerin o günkü gezi planında Haliç yoktu,Gezginlerin hedefi dönemin son gezisini geçen yılda olduğu gibi Büyükada'ya yapmaktı. Fakat gezi günü Kadıköy vapur iskelesinde toplanan gezginleri kötü bir sürpriz beklemekteydi; aniden kapanan ve çiselemeye başlayan hava hem geziye katılım oranını düşürmüş (14 öğrenci) hem de Büyükada gezi planının iptaline neden olmuştu. Kısa bir değerlendirme toplantısından sonra rotalarını Haliç’e çevirme kararı alan Gezginler öncelikle Hasköyde, Koç grubu tarafından restore edilen ve işlevine uygun bir ”Sanayi Müzesi” olarak açılan müzeyi gezdi (eski Lengerhane, Lenger; 19. yüzyıla kadar gemilerde çapa yerine kullanılan gemi demiri). Söylemek gerekir ki bu müze İstanbul’daki ve Türkiye’deki en iyi müzelerden bir tanesidir.

Müzenin ardından Sütlüce istikametine doğru yol alan Gezginler İstanbul Büyükşehir Belediyesince yaptırılan “Miniatürk” minyatür Türkiye parkını gezdi. Anadolu’ya yayılmış üç bin yıllık geçmişi, 1/25 ölçekli yüz beş eserle gözler önüne seren bu harika parkta yaklaşık iki saat zaman geçirdikten sonra ,parkın küçük anfi tiyatrosunda toplanan Gezginler kısa bir kapanış konuşmasıyla 2002/2003 öğretim yılını kapsayan gezilerine, bu yıllık ,son noktayı koyarak gelecek dönemde buluşmak üzere vedalaşıldı.

HASAN ÇEVİK (gezginler kolu çalışma grubu)