KAZAN DONANIMLARI

 

Buhar Kazanı Donanımları :

 

a- a- 2 adet emniyet valfı (biri yaylı, biri ağırlıklı)

b- b- 2 adet manometre

c- c- 2 adet su seviye göstergesi

d- d- 2 adet presostat

e- e- 2 adet kazan besi pompası

f-  f- 2 adet tağdiye cihazı

g- g- Yakma düzeneği ve kontrol panosu (Brülör ve kontrol panosu)

h- h- Dip blöf vanası ve üst blöf vanası

i-  i-  Buhar vanası

j-  j-  Havalık vanası

k- k- İsteğe bağlı olarak blöf düzeneği

l-  l-  İsteğe bağlı olarak yakıt ve buhar sayaçları

 

Emniyet Valfleri (Vanaları)

 

         Herhangi bir nedenle kazan içindeki basıncın istenen değeri aşması durumunda kendiliğinden açılarak kazan basıncını istenen düzeye düşüren elemanlardır. İki türlü emniyet valfleri vardır :

a)    a)   Yaylı 

b)   b)  Ağırlıklı

 

         Emniyet valflerinin ayarı mutlaka bir mühendis tarafından yapılıp raporlandırılması gerekir. Zaten yılda bir kez basınçlı kapların bu kontrollerinin yapılması zorunludur.

 

         Emniyet valflerinin ayarı mutlaka bir mühendis tarafından yapılıp raporlandırılması gerekir. Zaten yılda bir kez basınçlı kapların bu kontrollerinin yapılması zorunludur.

 

         Emniyet vanalarının ayarlarının bozulmaması için ağırlıklı emniyet vanalarında kolun ağırlıktan sonraki kısmı kırmızıya, ağırlıkla vana arası da beyaz boyanarak işaretlenebilir. Böylece herhangi bir oynamanın önüne geçilmiş olunur. Aynı işlem yaylı emniyet valfleri içinde yapılabilinir.

 

Manometreler

 

         Kazan içindeki basıncı gösteren elemanlardır. Kazanın çalışma basıncı manometre üzerinde işaretlenmelidir. Her iki manometre de aynı değeri göstermelidir. Eğer manometreler farklı değer gösteriyorsa birisi mutlaka arızalı demektir.

 

         Brülör üzerinde bulunan manometreler ise titreşimden etkilenmemesi için gliserinli manometre olmalıdır.

 

 

 

 

Su Seviye Göstergeleri

 

         Su seviye göstergeleri kazan içindeki su seviyesini gösterirler. Bunlar genelde iki çeşittir. Düz cam olanlar ve cam gösterge içinde metal farklı renkli disk şeklindedirler. Seviye göstergeleri günde 1 defa blöf edilmelidir. Böylece tortu oluşup görevlerini yapamaz duruma gelmeleri engellenmiş olur.

 

Presostatlar

 

         Kazan içindeki basıncı belirli bir noktada tutmamızı sağlayan ve basınç sinyalini elektrik sinyaline çeviren elemanlardır. Ayarladığımız noktada kontak vererek brülörün devreden çıkmasını ve ayarladığımız fark basıncı kadar sonra tekrar devreye girmesini sağlarlar.

 

Kazan Besi Pompaları

 

         Kazan besi pompaları, buharlaşmadan dolayı eksilen kazan su seviyesini normal seviyesine getirmek için kazana su basan pompalardır. Kazan içindeki basıncı yenebilmek için kademelidirler.

 

         Kazan besi pompaları rulmanları periyodik olarak gres yağı basılarak yağlanmalıdır. Salmastralarından fazla miktarda su kaçması durumunda salmastra baskısı sıkılmalıdır. Eğer sonuna kadar sıkılmış ise yeni salmastra takılmalıdır. (Dakikada 30 damla normaldir.)

 

Tağdiye Cihazları

 

         Tağdiye cihazları kazan su düzeyini denetlerler. Su seviyesi belirli bir seviyeye düştüğünde kontak vererek kazan besi pompasının çalışmasını sağlarlar. Yine belirli bir düzeye çıktığında pompaların devreden çıkmasını sağlarlar. Tağdiye cihazları bir emniyet aracı olarak da görev görürler. Şöyle ki : Kazan seviyesi ayarlanan değerin de altına düştüğünde ikinci cam tüpteki uçlar kontak vererek brülörün devreden çıkmasını sağlarlar. Böylece olabilecek muhtemel bir kazan patlamasının önüne geçilmiş olunur.

 

KAYNAKLAR

 

1.    1.   BP Türkiye Web Sayfası

2.    2.   Castrol Türkiye Web Sayfası

3.    3.   Shell Türkiye Web Sayfası