DEPREM GÜVENLİK SİSTEMİ


Gaz faciasını önleyen sistemdir.
Yaygınlaştırılmaya başlanan yeni güvenlik sistemi ile olası bir depremde can ve mal kayıplarını önlemek, en azından asgariye indirmek amaçlanmaktadır.
Meydana gelecek herhangi bir depremin faciaya yol açmaması için, deprem duyarlılık sistemleri uygulamasına başlandı. Binaların hemen girişine konulan alarm sistemi ile, deprem olasılığında binaya giren doğalgaz kesiliyor.
"Deprem Güvenlik Sistemi" adı verilen bu cihaz, orta şiddet kabul edilen 0.3 şiddetinde pik yapan 0.4 saniye periodlu dalgayı hissederek alarm verip, gaz akışını kesmektedir.
İstanbul birinci derece deprem kuşağında bulunmaktadır. Deprem önlenemez; ama gaz kaçaklarından kaynaklanacak patlama ve yangınlara karşı önlemler alınabilir.
Bu cihaz da depremi hissettiğinde gazı kesmekte ve deprem sonrası oluşabilecek yangınların verebileceği zararları azaltacaktır.
1981 yılında ABD'de ve Japonya'da buna benzer cihazlar üretilmiştir. Deprem güvenlik sistemi cihazı Türkiye'de geliştirilmiş ve üretilmeye başlanmıştır. İGDAŞ bu cihazın uygulanmasına resmi binalardan başlamıştır. İstanbul'un değişik yerlerindeki bine yakın binaya cihaz yerleştirilmiştir. Konutlarda uygulanması için de çalışmalara başlanmıştır. Ataköy, Beyoğlu, Beşiktaş, Erenköy, Üsküdar, Küçükyalı'daki merkezi ısıtma sistemi bulunan bazı binalarda, doğalgaz tesisatına Deprem Duyarlılık Cihazı takılmış ve olumlu sonuçlar alınmıştır.

Deprem güvenlik önerileri
"öncesi"

! Gazmetrenizin nerede monte edildiğini bilin.
! Ana kapama yerlerini öğrenin.
! Su ısıtıcınızı duvara veya yere sabitleyin.
! Su ısıtıcınızın sallanmayacak şekilde monte edilmesine dikkat edin.
! Gaz cihazlarını taşıyan bükülebilir, alüminyum veya bakır bağlantı borularını, kalitesi onaylanmış elastik metal cihaz bağlantılarıyla değiştirin.
! Sarsıntı, alüminyum veya bakır gibi bükülebilir borularda sızıntılara sebebiyet verebilir.

"sonrası"
!
Gazmetrenizi herhangi bir gaz sızıntısı duymazsanız veya koklamazsanız kapatmayın.
! Eğer kapatmaya ihtiyaç duyarsanız kullanım talimatında gazmetrenin önünde veya arkasında bulunan emniyet kapatma vanalarını da dikkate alınız.
! Su ısıtıcılarınızı veya saha havalandırma yerlerini kontrol ediniz.
! Eğer havalandırma sistemi (borular) birbirinden ayrılmışsa tehlikeli dumanların yaşadığınız yere girme riski vardır. Havalandırma boruları, doğru takılmamış cihazlar, pencerenizin eve bakan kısmında nem ve su buharı oluşturur. Ya da cihaz çalışırken olağan olmayan bir koku hissedersiniz. Güvenlik için kapama vanalarının tüm cihazlara monte edilmesi şarttır.
! Herhangi bir sızıntı olma durumunda cihazı gazmetre yerine kapatma vanalarından kapatınız.
! Gaz sızıntısının tamamiyle giderildiğinden emin olmadan elektrik düğmelerini açıksa kapatmayınız, kapalıysa açmayınız.
! Telefonu kullanmayınız, mum ya da kibrit yakmayınız.

 

KAYNAKLAR

 

1.     İGDAŞ Katalogları

2.     İGDAŞ Web Sayfası