ENERJİ TASARRUFU

 

Çatı izolasyonu güvenliği
Çatı izolasyonu enerji faturalarının düşük gelmesine yardımcı olur. Ancak doğru izolasyon yapılmadığı takdirde yangın çıkma tehlikesi mevcuttur. Dolayısıyla yalıtım yapmayı düşünüyor veya halihazırda yapmışsanız şu güvenlik önlemlerine dikkat ediniz.
! Yalıtımı tüm ısı kaynaklarından uzak tutun. Fırınlar, su ısıtıcıları, fan motorları, kapı zili transformatörleri, bacalar vs.
! Bu tip ısı kaynaklarının çevresine patlamayan cinsten engeller monte ediniz.
! Yalıtımı mümkün mertebe çıplak tellerden uzak tutunuz.
! Ayrıca toplu halde bulunan tüplü tellerden de uzak tutunuz.
! Çatı veya saçak borularını kapatmayınız. Çatınızı periyodik olarak yalıtımın bozulması ihtimaline karşı kontrol ediniz.


Isıtma verimi ve Güvenlik

Mangal Tip Sobalar
!
Cihazın ısıtma kısımlarını yanıcı izolasyon maddelerinden ve tozdan uzak tutunuz.
! Hava akışını engelleyici her türlü eşyayı soba civarından uzak tutunuz.
! Tüm bu soba ısıtıcıları havayı temizleyen filtrelere sahiptir. Bu filtrelerle temas, ısıtma ve ev içerisindeki sirkülasyondan önce olur. ! Tıkanmış filtreler ısıtma verimini düşürür ve ısı sirkülasyon kapasitesini de azaltır.
! Filtrenizi ayda bir ışığa tutarak kontrol ediniz. Eğer filtreniz tıkanmışsa ışık filtreden geçmez. Tıkanmış filtreler ya temizlenmeli ya da değiştirilmelidir. Yeni bir filtreyi monte ederken filtre geçiş kapısını tekrar monte etmeden kontrol ediniz. Eğer bu panel emniyetli bir şekilde sobanın çalıştırılmasından önce yerleştirilmezse yaralanma veya ölümle sonuçlanacak tehlikelere sebep olabilir. Doğru panel yeri için ilgili kullanma talimatnamenize bakınız
.
Seyyar Tip Sobalar
! Yalıtım malzemelerinin yanması ihtimaline karşı sobanın altını düzenli olarak temizleyiniz.
! Seyyar sobalarınızın üzerindeki ızgaralar çok ısınabilir. Dolayısıyla çocukları uzak tutunuz.
! Izgaralarınızın üst kısmına kumaş, mobilya veya patlayıcı eşyalar asmayınız. Veyahut hava sirkülasyonunu engelleyici şekilde eşya yerleştirmeyiniz. Aksi takdirde yangın çıkabilir.

Duvara Monte(Hermetik) sobalar
!
İçerden borulamalı hermetik sobaların yakıcı kopartmanını ayda bir veya çalıştırmaya başladığınız mevsimden itibaren her ay temizleyiniz, güvenli ve verimli çalıştığını kontrol ediniz.

Enerji Tasarrufu
Binalarda Isı Kayıplarının Önlenmesi

Bilindiği gibi binalar; pencereler, dış duvarlar, merdiven, ev duvarları, tavanlar, ısıtılmayan hacimler üzerindeki döşemeler, zemine oturan döşemeler ve açık geçitler üzerindeki döşemelerden ısı kaybetmekte ve bu yüzden binaların yakıt faturası cep yakmaktadır.
Alınacak ısı yalıtımı önlemleriyle halen tüketmekte olduğumuz yakıt miktarından Almanya'daki gibi yüzde 50, Amerika'daki gibi yüzde 60, İsveç'teki gibi yüzde 73 tasarruf yapmamız mümkün olabilecektir. Nasıl ki bir cihaz alırken satıcıdan cihaz ile ilgili 'Garanti ve Kalite Belgesi' isteniyorsa, artık İstanbullular bir bina alırken veya kiralarken o binada ısı yalıtımı projesinin uygulanıp uygulanmadığını ve yıllık yakıt tüketimini sorup aldanmayacak ve yakıt tüketimi az binaları tercih edecektir.
Halen İstanbul'daki ısı yalıtımsız binalar nedeniyle, Türkiye Hidroelektrik Santralleri'nde üretilen elektrik enerjisinin yarısı kadar (18 milyon MWH) enerji kaybedilmekte olduğu acı bir gerçektir. Tek camlı pencere yerine çift camlı pencere kullanılmasıyla pencerelerden kaynaklanan ısı kaybı yüzde 50 azalmaktadır. Çatı arasına 5 cm kalınlığında ısı yalıtımı konulmasıyla çatılardan oluşan ısı kaybı yüzde 80 azalmaktadır.
Çatı yalıtımıyla, çatı katı tavanlarında nemlenme ve yoğuşma önlenmekte, binanın ömrü uzamakta ve çatı katında daha konforlu bir ortam oluşmaktadır. Yalıtımsız binalarda toplam ısı kaybının yüzde 45'i dış duvarlarda oluşmaktadır. Sürekli oturulan apartman, hastane, otel gibi binalarda yalıtımın dış duvarın dış tarafına, belli bir zaman diliminde oturulan resmi bina, okul, işhanı, gibi binalarda yalıtımın dış duvarın iç tarafına yapılması ısı tekniği yönünden uygun olmaktadır. Binaların dış duvarları ısı yalıtımlı ise çatlak, kabarma, pullanma, nemlenme ve yoğuşma olmaz, binanın ömrü uzar. Özetle yukarıda alınan ısı yalıtımı önlemleri, binanın toplam inşaat maliyetinin en fazla yüzde 3'ünü bulmasına rağmen, yıllık yakıt tüketiminde en az yüzde 50 tasarruf sağlayarak her ay yakıta yapılan zamlardan etkilenmeyerek İstanbullular'ın bütçesine önemli katkılarda bulunacak ve o oranda da çevre temiz kalacaktır. Konutların enerji giderlerini, ısıtma, sıcak su, aydınlatma, pişirme, çamaşır vs. oluşturur. Enerjide tasarruf en az enerjiden en çok fayda temini ile mümkün olur. Evlerimizde ısınma sıcaklığı 22°C yerine 20°C olduğunda bu durum daha sağlıklıdır ve giderleri yüzde 12 daha ucuzlatıcıdır. 20°C'de rutubetlendirilmiş evlerin (yüzde 50) pratik konfor etkisi 23°C olmaktadır. En az enerji ile sağlanan konfor şartlarının arzulanan pratik konfor sınırlarına kolayca erişmesi aşağıdaki bireysel önlemlerle mümkündür.

! Kışın en soğuk günlerinde evin iç sıcaklığını en çok 20°C konfor sıcaklığına ayarlayınız.
! Odalarda, masa, sandalye ve yataklarınızı dış duvarlardan uzak tutunuz.
! Güney cephesindeki pencerelerden gündüzleri güneş girmesini sağlayınız. Geceleri bu pencereleri panjur, perde ve rüzgarlık ile kapatınız.
! Geceleri uyurken kalın örtünerek oda sıcaklığını 16°C ila 18°C'a düşürünüz. - Güneş alan pencerelerinizi temiz tutmalısınız. Güneşin pasif ısıtmasını sağlayınız. Pencere önlerinde yeşil bitki üretinİz.
! Gece, gündüz ısınan evleri yüzde 50 - 55 rutubetlendiriniz. 18°C ısınan bir odanın rutubetlendirilmesi ile hissedeceğiniz pratik konfor sıcaklığı 20°C'nin üstünde olacaktır. Nemli hava sıcaklığı daha iyi tutacak, buharlaşma azalacağından vücudunuz daha az ısı kaybedecektir.
! Çok soğuk günlerde özellikle yaşlı ve çocuklar bal, şeker ve vitaminle bulundukları sıcaklıktan 2°C fazla konfor hissedebilirler.
! Radyatörlerin üstlerini ve önlerini kapatmayınız.
! Radyatör ile duvar arasında boşluk bırakınız.
! Sıcak su olmayan günler banyo radyatörünü kısabilirsiniz.
! Perdelerinizin radyatörünüzü kapatmasına mani olunuz.
! Kullanmadığınız ev bölümlerinin (oda, kiler, antre ve merdiven) radyatörlerini kapatınız.
Enerji tasarrufu yaşantımızın bir alışkanlığı olmalıdır.

KAYNAKLAR

 

1.     İGDAŞ Katalogları

2.     İGDAŞ Web Sayfası