Windows - Püf Noktaları - Sıkça Sorulan Sorular


Kullanıcı Hesabı Denetimi'ni devre dışı bırakma veya etkinleştirme

UAC'yi devre dışı bırakmak veya etkinleştirmek için aşağıdaki yordamı kullanın.Aşağıdaki yordamı gerçekleştirmek için yerel Administrators grubunun bir üyesinin kimlik bilgileriyle oturum açabilmeli veya bu bilgileri sağlayabilmelisiniz. UAC'yi devre dışı bırakmak veya etkinleştirmek için
Başlat
'ı ve Denetim Masası'nı tıklatın.Denetim Masası'nda Kullanıcı Hesapları'nı tıklatın.Kullanıcı Hesapları penceresinde, Kullanıcı Hesapları'nı tıklatın.Kullanıcı Hesapları görevleri penceresinde, Kullanıcı Hesabı Denetimi'ni aç veya kapat'ı tıklatın.UAC, Yönetici Onay Modu'nda yapılandırılmış durumdaysa Kullanıcı Hesabı Denetimi iletisi görünür. Devam'ı tıklatın.
Aşağıdakilerden birini yapın:
- UAC'yi devre dışı bırakmak için, Bilgisayarınızı korumaya yardımcı olması için Kullanıcı Hesabı Denetimi'ni (UAC) kullanın onay kutusunu temizleyin.
- UAC'yi etkinleştirmek için, Bilgisayarınızı korumaya yardımcı olması için Kullanıcı Hesabı Denetimi'ni (UAC) kullanın onay kutusunu işaretleyin.
Tamam'ı tıklatın. Değişiklikleri hemen uygulamak için Şimdi Yeniden Başlat'ı tıklatın veya Daha Sonra Yeniden Başlat'ı tıklatın ve Kullanıcı Hesapları penceresini kapatın.

Yeniden başlattıktan sonra artık o uyarılardan kurtulabilirsiniz. Ancak sağ altta kırmızı zırh simgeli güvenlik uyarısı verecektir. O uyarının olmasını istemiyorsanız, aşağıdaki adımları takip edin.
Yine Denetim Masası / Control Panel'e girin. "Security" bölümüne giriyoruz. (Kategori görünümü açıksa) (Türkçe: Güvenlik)
"Security Center/Güvenlik Merkezi"a girin. 
Karşınıza Güvenlik Merkezi / Security Center programı açılır. Soldaki bölmedeki listede en alttaki "Change The Way Security Center Alerts Me/Güvenlik Merkezinin Beni Uyardığı Yolu Değiştir" kısmını tıklayın.
Karşınıza küçük bir ayar penceresi çıkıyor. Burada en alttaki "Don't notify me and don't display the icon (not recommended)/Beni uyarma ve simgeyi gösterme (önerilmez)" kısmını tıklayın.

Vista Başlat çubuğundaki Güç Düğmesini Ayarlama

Başlat >> Denetim Masası >> Donanım ve Ses >> Güç Seçenekleri >> (Yan menüden) Ekranı ne zaman kapatılacağını seçin >> Gelişmiş Güç Seçenekleri Ayarlarını Değiştir >> Güç Düğmeleri Ve Kapaklar >> Başlat Menüsü Güç Düğmesi >> Uyku /Kapat Kapat'ı seçip uygulayıp tamam dediğinizde Başlat' taki güç düğmesini de Pc yi kapatmak içinde kullanabilirsiniz.

Başlangıçta Çalışan Gereksiz Programlardan Kurtulun

Çoğu üretici, yazılımlarına o kadar değer verir ki, yazılımlarının yüklendikten sonra her sistem başlangıcında çalışmasını isterler. Zamanla bu programların sayısı, kullanıcı onları artık kullanmıyor olsa dahi, sistem açılışını ciddi anlamda etkileyecek kadar artar. Windows'un "Sistem Yapılandırma Yardımcı Programı" ile başlangıçta çalışan gereksiz programlardan kurtulabilir ve sistem açılışını hızlandırabilirsiniz.

"Başlat" menüsünde, "Çalıştır"a tıklayın ve "msconfig" komutunu girin. Açılan pencerede "Başlangıç" sekmesine geçin. Burada, Windows başlangıcında açılan programların bir listesini görebilirsiniz. İhtiyacınız olmayan programların yanındaki kutucuğu boşaltarak, sistem başlangıcında bunların çalışmasını engelleyebilirsiniz. Çoğu öğenin ismi ilk bakışta fazla anlam ifade etmeyecek kadar karmaşıktır. Bunların detaylarını dosyanın konumu veya ufak bir Google araştırması ile bulmanız mümkündür. Kutucukları kaldırdığınızda, bu dosyalar silinmeyecek, yalnızca devredışı kalacaklardır. Yanlışlıkla devredışı bıraktığınız programları yine bu yol üzerinden kolayca eski haline getirebilirsiniz.

CD Sorgusu: Otomatik Kullan ve Otomatik Çalıştır

Eğer yapmakta olduğunuz iş CD takıp çıkarmayı gerektiriyorsa, Windows'un "Otomatik Kullan" ve "Otomatik Çalıştır" özellikleri sık sık işinizi bölecek demektir. Her CD takışınızda CD'deki kurulum programını çalıştırmak istemeyebilir, Windows XP'nin CD yazma işlevi yerine Nero veya WinOnCD gibi diğer yazılımları kullanmak isteyebilirsiniz.

Otomatik kullanım fonksiyonlarını Windows XP'de kolayca devre dışı bırakabilirsiniz. Bunun için "Başlat" menüsünden "Çalıştır" seçeneğini işaretleyerek "gpedit.msc" komutunu girin. Karşınıza gelen "Microsoft Yönetim Konsolu"'nda hem "Bilgisayar Yapılandırması" hem de "Kullanıcı Yapılandırması" bölümünde "Yönetim Şablonları" >> "Sistem" >> "Otomatik çalıştır özelliğini kapat" başlığına çift tıklayarak "Ayar" sekmesinde "Etkin" seçeneğini işaretleyin ve pencereleri "Tamam" düğmelerinin yardımıyla kapatın. Daha sonra Windows Gezgini içerisinden CD veya DVD sürücünüzün üzerine sağ tuşla tıklayıp "Özellikler" menüsüne girin. Burada "Otomatik Kullan" sekmesinde "Uygulanacak bir eylem seç" seçeneğine tıklayarak alt listede "Eylem yok" seçeneğini işaretleyin. "Tamam" düğmesi ile pencereyi kapattığınızda, sizi rahatsız eden tüm bu pencerelerden kurtulmuş olacaksınız.

Dikkat: Eğer otomatik kullanım fonksiyonunu kapattıysanız ve şimdi de açmak istiyorsanız, yukarıda belirtilen adımların tam tersini uygulayarak amacınıza ulaşabilirsiniz.

Daha Az Görsel Efekt, Daha Yüksek Performans

Performans seçenekleri menüsü ile Windows'unuzu donanımlarınıza uygun biçimde ayarlamanız mümkün. Özellikle eski bilgisayar sahipleri, "Performans Seçenekleri" menüsünü dikkatle incelemeliler. Bu menüye, masaüstünde "Bilgisayarım" simgesine sağ tıkladıktan sonra "Özellikler - Gelişmiş" yolu ile ulaşabilirsiniz. "Performans" bölümündeki "Ayarlar" butonuna tıkladığınızda, karşınıza "Performans Seçenekleri" menüsü gelecektir. Bu menüden, pencerelerin animasyonla küçülüp büyümesini, fare işaretçisinin gölgesini, veya sürükleme esnasında pencere içeriğinin görüntülenmesi gibi birçok efekti açıp kapatabilirsiniz. Esasında üstteki butonlardan "En iyi performans için ayarla" tuşu yeterli olacaktır, ancak dileyenler alttaki kutucukları kullanarak efektleri tek tek açıp kapatabilir.

Sanal Hız: Daha Fazla Sanal Bellek

"Performans Seçenekleri" bölümünde "Gelişmiş" sekmesinde yer alan "Sanal Bellek" değeri dikkate değer. Burada Windows'un, sabit diskinizden RAM olarak kullandığı alanın büyüklüğünü ayarlayabilirsiniz. Windows tarafından kullanılmayan program ve sistem dosyaları, sabit diskte depolanarak sistem belleği boşaltılır. Sanal bellek değeri, bilgisayarınızda yer alan bellek (RAM) miktarının en az 1.5 katı büyüklüğünde olmalıdır. Listeden sanal belleğin kurulacağı diski (tercihen ikincil, daha hızlı bir sabit disk) seçin. "Özel Boyut" seçeneğine tıklayın ve buraya "Önerilen" bölümünde yazılı değeri girin. "Tamam" tuşuna tıklamanızla sanal bellek değeriniz belirlenmiş olacaktır. Son olarak, listede C: sürücüsünü işaretleyin, alt bölümde "Disk belleği dosyası yok" seçeneğini işaretleyin ve "Tamam"a tıklayın. Bilgisayarınızı yeniden başlattığınızda yapılan değişiklikler geçerlilik kazanacaktır.

Encrypted File System (EFS)

Windows XP kullanıcıları, EFS ile, klasör ve dosyalarını başka kullanıcıların erişemeyeceği şekilde şifreleyebiliyorlar. Windows, ancak doğru kullanıcı ve şifre ile giriş yapıldığında dosyalara erişim sağlıyor. EFS'yi kullanabilmek için, sabit diskin dosya sisteminin NTFS olması gerekiyor. FAT dosya sistemli bir diskte EFS kullanılamıyor. Özel dosyalarınızı ve önemli dökümanlarınızı meraklı gözlerden korumak istediğinizde, dosya veya klasöre sağ tıklayıp, "Özellikler - Gelişmiş" yolunu takip edin ve "Veriyi korumak için içeriği şifrele" seçeneğini işaretleyin. "Tamam" tuşuna bastıktan sonra, şifrelenmiş dosyalarınızın isimleri yeşil renkte olacaktır.

Bu dosyalara erişim hakkı yalnızca sizin kullanımınızda verilecektir. Diğer kullanıcılar dosyaları görebilecek, ancak açmak istediklerinde bir hata mesajı ile karşılaşacaklardır.

Dikkat: Dosyalarınız, EFS'yi etkinleştirdikten sonra mutlaka kaydetmeniz gereken bir şifre ile kilitlenirler. Zaman içerisinde Windows'u baştan yüklediğinizde, bu şifre olmadan - aynı kullanıcı adı ve şifre ile bir hesap da yaratsanız - dosyalarınıza erişemezsiniz. Şifreyi kaydetmek için Internet Explorer'ı açın ve "Araçlar - İnternet Seçenekleri - İçerik - Sertifikalar" yolunu izleyin. Burada "Sertifika tarafından hedeflenen amaçlar" bölümünde "Şifreleme Dosya Sistemi"nin göründüğü kullanıcı adını seçin ve "Ver" tuşuna basarak, "Sertifika Verme Sihirbazı"nı başlatın. "Evet, özel anahtarı ver" seçeneğini işaretleyip, parolanızı belirleyin. Şifreyi yedekleyeceğiniz dosya adını belirleyin ve oluşturduğunuz PFX uzantılı dosyayı, taşınabilir bir depolama aygıtına yükleyin. Windows XP'yi yeniden kurduğunuzda bu dosyayı açıp, parolayı girmeniz, EFS ile korunmuş dosyalara erişmenizi sağlayacaktır.

NTFS Hakları

NTFS formatlı disklerde erişim hakları ile, hangi kullanıcıların hangi klasörlere, hangi dosyalara erişebileceği, veya bunları değiştirme, silme, açma hakkına sahip olabileceğini belirlemeniz mümkün oluyor. NTFS haklarını tam olarak belirlemeniz için sizlere bir düzineden fazla seçenek sunuluyor. Bir Explorer penceresinde "Araçlar - Klasör Seçenekleri - Görünüm" yolunu izleyin ve "Basit dosya paylaşımını kullan" kutucuğunu boşaltın. Bu adımdan sonra, korumak istediğiniz klasör veya dosyaya sağ tıklayıp "Özellikler - Güvenlik" yolundan grup veya kullanıcı adlarını işaretleyerek, alt bölümden bunların sahip olacağı hakları kolayca belirleyebilirsiniz.

Buradaki kullanıcılarla ilgili değişiklik yapmak istediğinizde, "Ekle" ve "Kaldır" butonlarını kullanmanız yeterlidir. "Ekle" butonuna tıkladığınızda "Gelişmiş - Şimdi Bul" yolu ile kullanıcı adlarını listeleyebilirsiniz. "Güvenlik" sekmesine geri döndüğünüzde alttaki "Gelişmiş" butonuna tıklayın ve listedeki kullanıcılardan birine çift tıklayın. Burada karşınıza gelecek ekranda çok detaylı bir izin listesi olacaktır. Kullanıcının elinden bir hakkı almak için "İzin Ver" kutucuğunu boşaltmanız yeterli olmayacaktır. "İzin Verme" kutucuğunu da ayrıca işaretlediğinizde, kullanıcının o işlem için artık izni olmayacaktır.

NTFS hakları, bir dosya veya klasörün sahibini belirleme imkanını da sunar. Dosyanın sahibi, ya dosyayı oluşturan kullanıcı ya da bilgisayar yöneticisidir. Dikkat: İşletim sistemi, bir kullanıcı tarafından CD'den çalıştırıldığında (boot), NTFS hakları işlevini yitirecektir. Bunu engellemek için EFS şifreleme sistemini kullanmanız gerekir. Windows XP Home sürümünde dosya özellikleri menüsünde "Güvenlik" bölümüne, yalnızca güvenli modda erişilebiliyor.

Sabit Disk ve Veri Depolama Aygıtlarının Yönetimi

Windows XP'nin disk yönetimine yönelik birkaç fonksiyonu bulunuyor. Bu fonksiyonlara "Yönetimsel Araçlar - Bilgisayar Yönetimi" yolundan ulaşabilirsiniz. Burada en önemli olan kısım, sol bölümde yer alan "Disk Yönetimi". "Disk Yönetimi" bölümünde, bilgisayarınıza bağlı disklerin sayısı ve düzenini bir bakışta görebilirsiniz.

Renk kodlarından, disklerin hangi türden bölümler (partition) içerdiğini görebilirsiniz. İşletim sisteminin yüklü olduğu birincil bölümler lacivert ile, diğer bölümler ise yeşil renk ile gösterilirler. Disk Yönetimi üzerinde disk bölümlerinin boyutlarını doğrudan belirlemek veya değiştirmek mümkün değildir. Bunun için bölümün öncelikle biçimlendirilmesi ve yeni boyutla baştan yaratılması gerekmektedir. Bu işlem sonucunda ilgili bölümdeki tüm veriler kaybolur. Bir disk bölümünün boyutunu değiştirmek için disk bölümüne sağ tıkayıp "Bölümü Sil" seçeneği işaretlenmelidir. "Yeni Disk Bölümü" seçeneği ile bir sihirbaz yardımıyla istediğiniz boyutta disk bölümleri yaratabilirsiniz. Bölüm tipi olarak "Genişletilmiş Bölüm"ü seçmeniz gereklidir, zira birincil bölümler işletim sisteminin yüklü olması gereken bölümlerdir. Genişletilmiş bir bölüme sağ tıklayarak "Yeni Mantıksal Sürücü" seçeneği ile Explorer'da bu bölümü tanımlayacak bir sürücü ismi oluşturabilirsiniz.

Harf Karmaşası

Bir bölüme sağ tıkladığınızda çıkan menüde "Sürücü Harfi ve Yolu Değiştir" seçeneği ile sürücünüze bir harf atayabilirsiniz. Daha önceden yüklediğiniz programlar hedef sürücüyü harfi ile kaydettiği için, önceden başka bir diske ait olan harfleri kullanmamaya dikkat etmelisiniz.

USB bellekler veya harici sabit disk gibi taşınabilir veri depoları bu durumda sıkıntı yaratabilir. Bu donanımlar, bilgisayara takıldığında, müsait olan ilk sürücü harfini alırlar. Üzerlerinde yüklü olan programlar (özellikle yedekleme yazılımları) sürücü harfinin değiştiği durumda büyük sorun çıkarabilirler. Bu yüzden, bir diske sürücü harfi atarken, sistem tarafından kullanılması pek mümkün olmayan, alfabenin sonuna yakın olan harfleri (U: V: Z: gibi) kullanmanızı tavsiye ederiz.

Sistem Geri Yükleme Aracı

Windows, belirli zaman aralıklarında veya program yüklemelerinden önce, geri yükleme noktaları oluşturur. Geri yükleme noktaları, tüm önemli XP ayarlarını içinde barındıran sistem dosyalarıdır. Bir güncelleme, veya yazılım / donanım yükleme sonucunda işletim sisteminin çalışması sorunlu hale gelirse, bu geri yükleme noktalarını kullanarak sistemi, geçmişteki konumuna geri alabilirsiniz.

"Başlat - Tüm Programlar - Donatılar - Sistem Geri Yükleme" yolundan ulaşacağınız araçta, karşınıza gelen ekranda karşınıza "Bilgisayarımı bir önceki zamana geri yükle", "Geri yükleme noktası oluştur" ve - eğer bir geri yükleme işlemi yaptıysanız - "Geri yükleme işlemini geri al" seçenekleri yer alacaktır. Sistemi kurtarmak istediğinizde ilk seçeneği işaretlemeli ve devam eden ekranda, takvimden geri dönmek istediğiniz tarihi seçmelisiniz. Bilgisayarınızı yeniden başlattığınızda Windows XP, tüm ayarları ile geri yükleme noktasının yaratıldığı andaki haline dönecektir.

Eğer Windows bir yazılım yüklemesinden sonra açılmayı dahi başaramıyorsa, işletim sistemini güvenli modda başlatmanız gereklidir. Bilgisayar açılırken F8 tuşuna sürekli basarak bunu sağlayabilirsiniz. Güvenli modda komut istemine ulaştıktan sonra şu komutları sırasıyla girmeniz, ve her komuttan sonra "Enter" tuşu ile onaylamanız gerekecektir: "cd.." / "cd.." / "cd windows" / "cd system32" / "cd restore". "Restore" klasöründe "rstrui.exe" komutunu çalıştırdığınızda Sistem Geri Yükleme Aracı başlayacaktır.

Zamanlanmış Görevler

"Zamanlanmış Görevler" aracı ile aynı zamanda yığın (batch) dosyalarını da çalıştırabilirsiniz. Batch dosyaları ile, tek bir işlem yerine birden fazla işlemi aynı anda yapabilir, örneğin dosyalarınızı disk üzerinde bir yerden başka bir yere taşırken aynı zamanda yedekleyebilirsiniz. Veya belirlediğiniz bir zamanda bilgisayarınızın otomatik kapanmasını sağlayabilirsiniz.

Not Defteri'ni (Notepad) açın ve "shutdown -s" yazın. Dosyanızı "dosyaismi.bat" şeklinde, *.BAT uzantılı olarak kaydedin. Bu dosyayı zamanlanmış görev olarak atayın, ismini ve çalıştırılacağı saati belirleyin. Bundan sonra bilgisayarınız, belirlediğiniz saatte, bir uyarı mesajı verecek ve 30 saniye içinde kapanacaktır.

NTFS Ön Blleği : Daha hızlı veri erişimi
Önbellek büyüklüğünü orijinal halinden daha yukarılara çekebilirsiniz. Tıklayın...Windows XP, NTFS dosya sistemi ile biçimlendirilmiş sabit disklerde veri erişimlerini ve erişim bilgilerini önbelleğine kaydeder. Bu durum, içinde çok sayıda dosya bulunan klasörlerde verilere ulaşım sürelerini bir hayli kısaltır. Sonuçta siz de aradığınıza çok daha kolay bir biçimde kavuşmuş olursunuz.

Eğer içinde elliden fazla dosya bulunan klasörlerle uğraşıyorsanız, önbellek miktarını artırmanız, performansınızı da olumlu yönde artıracaktır. Bunun için "regedit.exe" programını açarak "HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ CurrentControlSet\Control\FileSystem" anahtarında "NtfsMftZoneReservation" adında yeni bir DWORD değeri oluşturun ve veri değerini "2" olarak değiştirin. Bu şekilde önbellek büyüklüğünü orijinal halinden daha yukarılara çekmiş olacaksınız ve veri erişim süreniz önemli oranda kısalacak.

 

WINDOWS XP'YE FORMAT ATMADAN TAMIR

Windows icin formattan once yapilabilecekler :

-1-
Oncelikle Windows sistem dosyalarini kontrol ettirip bozulanlar varsa yenileyin:
Windows XP Cd nizi takin. Windows kurulum ekrani cikacaktir, bu ekrani kapatin.
Baslat-->Calistir--> deyip sfc /scannow yazarak Enter'a basin ve beklemeye baslayin.

-2-
RegSeeker
<http://www.hoverdesk.net/freeware.htm>
Registry kayitlarinizi taratip, hatalari onariniz.

-3-
Advanced System Optimizer (ASO)
<http://www.systweak.com/asov2/>
Programi indirip, sistem hatalarinizi duzelttirin.

-4-
Windows XP CD niz ile bilgisayari CD den Boot edin.
"R" Repair komutunu R ye basarak secin.
Kurtarma konsoluna gelip, Admin sifrenizi girince, DOS benzeri bir ekranda asagidaki komutlari girin. Boylece bilgisayarinizdaki programlara ve sistem ayarlarina ait tum bilgiler yedekleri alinip, sifirlanacaktir.

cd\
cd system32
cd config
ren software software.bak
ren system system.bak
cd c:\windows\repair
copy software c:\windows\system32\config
copy system c:\windows\system32\config
exit

Windows yeni kurulmus gibi olacagindan sonradan kurdugunuz programlarin cogu calismayacaktir.
 


WINDOWS BASLANGICINDA KARSILASILAN HATALARIN COZUMLERI

Hata iletisi:
BIOS MBR'yi denetler ve baslangic adimlarini baslatir. Bu arada erisim engellendi. "Bu tasiyicidan okunamiyor" iletisi ekranda gorunur.
Cozum:
MBR'i yeniden yazilmasi: XP-Kurtarma konsolunu acin ve orada "fixmbr" komutunu girin.

Hata iletisi:
Eksik dosya: Hata ciktisi "ntldr dosyasi eksik".
Cozum:
Kurtarma konsolunda fixboot c: komutunu girin. Sonra ntloader'i Baslangic-CD sinden sabit diske kopyalayin.
Ornek:
copy d:\i386\ntdetect.com c:

Hata iletisi:
boot.ini dosyasi baslangic seceneklerini gosterir. Kullanici, bu secenekler arasindan Windows XP'yi secince hata ciktisi "boot.ini dosyasi eksik".
Cozum:
Boot kaydini onarmak zorundasiniz. Bunun icin kurtarma konsolunda bootcfg /rebuild komutunu girin.

Hata iletisi:
Yuklenmis tum donanim parcalarinin denetlenirken bilgisayarin bir hata raporu verip,tepkisiz hale gelmesi. Ekranda ntdetect dosyasi bulunamadi yada DISK I/O Error...NTDETECT benzeri bir ileti goruyorsunuz.
Cozum:
Dosyayi geri kopyalayin. Kurtarma konsolunda ntdetect.com dosyasini
copy d:\i386\ntdetect.com c: komutunu girerek XP-Baslangic CD'sinden sabit diske kopyalayin.

Hata iletisi:
Windows cekirdegi ve donanim destegi yuklenirken bilgisayarin mavi bir ekran gostererek kitlenmesi: Bilgisayarin baslatilmasi "cekirdek hatasi"(kernel error) ile yani mavi bir ekran ile yarida kesilir.
Cozum:
XP-Yerel diskini onarin. Bilgisayarinizi XP-Baslangic-CD si ile baslatin ve "Mevcut Windows yerel disk kurtarma" yi secin. Eger bu girisiminiz basarisizliga ugrarsa size yardim edecek tek yol Windows'u yeniden yuklemeniz olacaktir.

Hata iletisi:
XP gerekli tum aygit suruculerini yukler ve bunlari kayit defterine "aktif" olarak gecirirken bilgisayarin mavi bir ekran gostererek kitlenmesi: Mavi ekranda hata iletisi olarak "IRQ_LESS_OR_EQUAL" alirsiniz.
Cozum:
Bilgisayari ‚Guvenli Mod'da baslatmak: Windows' u guvenli modda baslatin ve bozuk suruculeri silin. Eger bunun bir yardimi olmazsa, o zaman bu surucuye ait donanim parcalarinin da sistemden cikarilmasi gerekmektedir.

KAYNAK:Chip Online
 



WINDOWS LIVE MESSENGER'A GIRISIN ENGELLENMESI 

Calistir'a gpedit.msc yazip "Grup Ilkesi" yonetim konsolunu acin.

Kullanici Yapilandirmasi / Yonetim Sablonlari / Sistem

Burada "Belirlenen Windows uygulamalarini calistirma" secenegine cift tiklayin. Etkin hale getirip, izin verilmeyenlerin listesine msnmsgr.exe ve msmsgs.exe ekleyin. Tamam'i secin.

Bu islemin sonucunda Messenger programina butun erisimler kapatilmis olur.

KAYNAK:Bilisim Ruzgari Forum Sayfalari


DOS ve Windows Püf Noktalari

DIKKAT! : Bazi islemleri yapmaniz için Kayit Düzenleyici'yi açmaniz gerekebilir. Bunun için öncelikle Windows Baslangiç Disketi, WIN.INI-SYSTEM.INI-USER.DAT-SYSTEM.DAT-MSDOS.SYS dosyalarinin yedeginin bulundugu disketleri hazirlayiniz. Baslat-->Çalistir'da REGEDIT.EXE (Windows klasörü altindadir) yaziniz. Dogabilecek hasarlara karsi önlem almadiginiz takdirde hiçbir sorumluluk kabul edilmemektedir.

 

*******************************************************************

*******************************************************************

*******************************************************************

Iste asagidaki bölümlerde bulacaginiz ipuçlari (Sirasiyla):

Windows Uyumlu Klavyeler Için

Menülerinize Hiz Kazandirin

Animasyonlara Ölüm

Hizli Denetim Masasi

Yazicilara Hizli Erisim

Acilis Logosunu Yok Etmek

Hatali Acilislarda ScanDisk Calismasin

Yazi Tiplerini Türkçelestirin

Plus'daki Gibi Yüksek Renkli Simgeler

Belgeler Menüsü Çöpe

Daha Hizli Bilgisayar

Cache Bellegi Arttirin

CAB Dosyalarinda Dosya Aramak

INF Dosyalarina Sag Tiklayinca Yükle Çikmiyorsa

Bir Klasördeki Tüm Dosyalari Icerik.txt Dosyasina Yazma

Bir Klasördeki Tüm Dosyalari Icerik.txt Dosyasina Yazma

Günlük Sistem Yedegini Azaltma-Arttirma

Her zaman "Birlikte Aç" Sag Fare Menüsünde

Windows 95'de Yaz Saatinin Düzeltilmesi

Yeni Menüsünün Düzenlenmesi

Bitmap Resimlerinin Simge Olarak Gösterimi

Windows CD'si Sabit Disk'e Kopyalanmissa

Ekran Koruyucunun Sifresinin Silinmesi

Windows'da Hizli Aç-Kapa(Windows Gezgini)

Tek Tiklamayla Windows'u Kapatin

Tek Tiklamayla Oturumu Kapatip Yeni Bir Kullanici Ismi ile Açmak

Tek Tiklamayla Boot Etmek

WinAmp'de MP3'leri WAV Yapin

Çalistir Listesini Silmek

DOS Oturumlarinda Maksimum Bellek

Dll ve Clp Dosyalarinin Simgelerini Görmek

Bmp Dosyalarinin Resimlerini Görmek

Kullanici Sifresini Kaldirmak

Midi ve Audio CD Parçalarini Wav Dosyalarina Dönüstürmek

Windows Kurulum Programi'nin Sirlari

Active Movie'yi Yeniden Canlandirmak

Windows'da Bul Arama Kutusunun Silinmesi

Bad Cluster'larin Tekrar Okunabilmelerini Saglamak

Bat Dosyasi ile Daha Hizli Bir Sekilde Windows'u Açip Kapatma

Word'de TXT Dosyasi Yaratma

Word'de Denklem Yazmak

Word'de Matematik Simgeleri Için Klavye Kisayollari Yaratmak

Word'de Resmin Yanina Yazi Yazmak

Masaüstünde Istenmeyen Simgeleri Kaldirmak

Add\Remove Program Listesi'ni Düzenlemek

Gizliden Gizliye Çalisan Programlar

Temp Klasörü'nü Temizleyin

Yazdirma Hizinizi Artirin

Windows'a Giriste Sorulan Sifreyi Yoketmek

Registery'i Hemen Tazelemek

Belgeler Menüsü'nü Kaldirmak

Word'ün Adini Degistirmek

Baslat Menüsü'nde Oturumu Kapat (Log Off) 'u Kaldirmak

Bilgisayari Baskalarinin Karistirmasini Önlemek Için

Bilgisayar Sistemini Baskalarinin Karistirmasini Önlemek Için

*******************************************************************

*******************************************************************

*******************************************************************

ISTE IPUÇLARI:

Windows Uyumlu Klavyeler Için

WIN+R :Çalistir diyalog kutusunu açar

WIN+M :Açik bütün pencereleri simge haline getirir

WIN+F1 :Yardim'i çalistirir

WIN+E :Windows Gezgini'ni açar

WIN+F :Dosya/Klasör Bul diyalog kutusunu açar

WIN+TAB :Görev çubugundaki programlar arasinda geçis yapar

WIN+BREAK:Sistem Özellikleri panelini açar

 

Menülerinize Hiz Kazandirin

HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\desktop'ta sagda MenuShowDelay'i 0 ile 10 arasi bir sayiyle degistirin.

 

Animasyonlara Ölüm

HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\desktop\WindowMetrics'de sagda MinAnimate'i 0 yapin.

 

Hizli Denetim Masasi

C:\WINDOWS\StartMenu'de Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D} isimli klasör yaratin. Baslat Menüsü'nde Denetim Masasi'ni göreceksiniz.

 

Yazicilara Hizli Erisim

C:\WINDOWS\StartMenu'de Printers.{2227A280-3AEA-1069-A2DE-08002B30309D} isimli klasör yaratin. Baslat Menüsü'nde yazicilari göreceksiniz.

 

Acilis Logosunu Yok Etmek

MSDOS.SYS dosyasinda [options] altinda logo=0 olsun.

 

Hatali Acilislarda ScanDisk Calismasin

MSDOS.SYS dosyasinda [options] altinda AutoScan=0 'i yaratin.

 

Yazi Tiplerini Türkçelestirin

X isimli yazi tipini Türkcelestirmek icin WIN.INI'de [FontSubstitutes]'de

X,162=X,162

X,0=X,162 yazin.

 

Plus'daki Gibi Yüksek Renkli Simgeler

HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\desktop\WindowMetrics'de sagda ShellIconBPP'yi 16 yapin.

 

Belgeler Menüsü Çöpe

HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\UserShellFolders'da sagda Yeni-->Dize Degeri yaratin, adini Recent yapin, bos tirnaklar arasina C:\RECYCLED yazin.

 

Daha Hizli Bilgisayar

Denetim Masasi-->Sistem-->Basarim-->Dosya Sistemi-->Bu makinenin rolü:Ag Sunucusu olsun, ayrica HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\FSTemplates\Server'da sagda NameCache'nin a9 0a 00 00 , PathCache'nin 40 00 00 00 oldugunu kontrol edin.

 

Cache Bellegi Arttirin

SYSTEM.INI'de [Vcache]'de MinFileCache=1024 ve MaxFileCache=8192 olsun.

 

CAB Dosyalarinda Dosya Aramak

Örnegin OLE32.DLL dosyasini Win98 CD'sinin kopyasinin bulundugu C:\WIN98TR altinda aramak için DOS komut satirinda FOR %P in (C:\WIN98TR\*.CAB) do extract %P OLE32.DLL yazin. Bir BAT dosyasi yaratmak istiyorsaniz %'lerin basina bir % isareti daha ekleyin. Bulunan dosya C:\WIN98TR klasörü altinda yer alacaktir.

 

INF Dosyalarina Sag Tiklayinca Yükle Çikmiyorsa

Görünüm-->Seçenekler-->Dosya Türleri'nde INF(Kur Bilgileri)'ne gel.

Eylem:&Yükle

Eylemi yürütmek için kullanilan uygulama:C:\WINDOWS\rundll.exe setupx.dll,InstallHinfSection DefaultInstall 132 yaz.

 

Bir Klasördeki Tüm Dosyalari Icerik.txt Dosyasina Yazma

Dos Komut Satiri'nda Command.com/c dir>Icerik.txt yazin.

 

Word ve Excel'de Islem Yazma

ALT+F9'a basin. eq\r(;\f(5;5\f(1;7))) yazin. Bu örnekteki gibi islemleri devam ettirebilirsiniz.

 

Günlük Sistem Yedegini Azaltma-Arttirma

SCANREG.INI'de MaxBackupCopies=5 degerini azaltin vaya arttirin.

 

Her zaman "Birlikte Aç" Sag Fare Menüsünde

HKEY_CLASSES_ROOT\Unknown\Shell\Openos\Command'da Varsayilan'da Rundll32.exe............... ile baslayan yaziyi seç ve kopyala. Cancel ile listenin basina dön. * adli anahtari bul. Bu anahtara sag tiklayin. "New Key"den "Shell" adini olstur ve "openas" adinda bir alt anahtar olustur. Sagdaki "Default"a çift tikla ve kopyaladigini yapistir.

 

Windows 95'de Yaz Saatinin Düzeltilmesi

Kayit Düzenleyici'de StandardStart degerini aratin, belirlenmis degerde üçüncü sirada 09 yerine 0A yazin.

 

Yeni Menüsünün Düzenlenmesi

HKEY_CLASSES_ROOT'da Shellnew'u aratin ve altindakileri düzenleyin. Yeni dosya yaratacaksaniz Shellnew altinda dosya tipinin uzantisini bulun. Sag tiklayin, Yeni-->Tus'u seçin. Adini Shellnew koyun. Sag tiklayin. Yeni-->Dize Degeri'ni seçin ve deger olarak Nullfile ifadesini belirleyin.

 

Bitmap Resimlerinin Simge Olarak Gösterimi

HKEY_CLASSES_ROOT'da Paint.Picture'i arayin. Defaulticon'un üzerine çift tikla, sagdaki Öndeger'e çift tiklayin ve orada yazilani silin ve %1 yazin.

 

Windows CD'si Sabit Disk'e Kopyalanmissa

Eger kaynagi yanlis belirtmisseniz HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Setup'da sagda Sourcepath'da Sabit Disk'teki kaynagi(örn.C:\WIN98TR) belirtin.

 

Ekran Koruyucunun Sifresinin Silinmesi

HKEY_USERS\.Default\Control Panel\Desktop'da sagda Screensave_Data'ye sag tiklayin ve Sil'i seçin.

 

Windows'da Hizli Aç-Kapa(Windows Gezgini)

Baslat-->Ms-Dos Komut Istemi'ni açin. Baslat-->Oturumu Kapa'yi seçin. CTRL+ALT+SHIFT'e basarken "Hayir"i seçin. Komut satirinda EXPLORER yazin.

 

Tek Tiklamayla Windows'u Kapatin

Masaüstü'ne sag tiklayin, Yeni-->Kisayol'u seçin, komut satiri kismina C:\WINDOWS\RUNDLL.EXE user.exe,exitwindows veya RUNDLL32.EXE user,ExitWindows yazin. Ileri tusuna basin. Bir ad yazin, gerekirse bir klavye kisayolu atayin.

 

Tek Tiklamayla Oturumu Kapatip Yeni Bir Kullanici Ismi ile Açmak

Masaüstü'ne sag tiklayin, Yeni-->Kisayol'u seçin, komut satiri kismina RUNDLL32.EXE SHELL32.DLL,SHExitWindowsEx yazin. Ileri tusuna basin. Bir ad yazin, gerekirse bir klavye kisayolu atayin.

 

Tek Tiklamayla Boot Etmek

Masaüstü'ne sag tiklayin, Yeni-->Kisayol'u seçin, komut satiri kismina RUNDLL32.EXE SHELL32.DLL,SHExitWindowsEx 2 veya C:\WINDOWS\RUNDLL.EXE user.exe,ExitWindowsExec yazin. Ileri tusuna basin. Bir ad yazin, gerekirse bir klavye kisayolu atayin.

 

WinAmp'de MP3'leri WAV Yapin

WinAmp Programi'nda CTRL+P'ye basin. Preferences'de AudioI/O(Output) bölümüne gelin. Output Plug-Ins(Output Device) seçenegini Nullsoft Disk Writer Plug-In v1.0(Wav File Output) olarak degistirin. Tamam'a basin. L2ye basin. WAV yapmak istediginiz MP3 dosyasini yükleyin. Configure tusuna basinca veya daha basmadan bir diyalog kutusu açilacak. Burada istediginiz klasör ve dosya ismini belirleyin. Save'e tiklayin. Islem bitince CTRL+P'ye basin. Preferences'de AudioI/O(Output) bölümüne gelin. Output Plug-Ins(Output Device)'i eski durumuna(Wave Mapper) getirin. Yoksa MP3'ler hep WAV'a dönüstürülür.

 

Çalistir Listesini Silmek

HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\RunMRU'da sagdaki listeyi sil.

 

DOS Oturumlarinda Maksimum Bellek

System.ini'de ]386Enh]'de LocalLoadHigh=1 satirini ekleyin.

 

Dll ve Clp Dosyalarinin Simgelerini Görmek

Not Defteri veya Word(Pad)'de asagidakileri yazin ve DLL.REG adinda kaydedin:

REGEDIT4

[HKEY_CLASSES_ROOT\clpfile\DefaultIcon]

[HKEY_CLASSES_ROOT\dllfile\DefaultIcon]

ve yarattiginiz bu dosyayi çalistirin.

 

Bmp Dosyalarinin Resimlerini Görmek

Kayit Düzenliyici'de CTRL+F'e basin. Bosluga .bmp yazin. Arama sonucunda sagdaki yaziyi bir yere not edin.Not Defteri veya Word(Pad)'de asagidakileri yazin ve DLL.REG adinda kaydedin, XXXXXX yerine not ettiginiz program adini yazin:

REGEDIT4

[HKEY_CLASSES_ROOT\XXXXXX\DefaultIcon]

ve yarattiginiz bu dosyayi çalistirin.

 

Kullanici Sifresini Kaldirmak

Baslat-->Ayarlar-->Denetim Masasi-->Parolalar-->Kullanici Bilgileri kartinda "Bu bilgisayarin tüm kullanicilari, ayni tercihleri ve masaüstü ayarlarini kullanir"i seçin. Onaylayin.Sifre sorgusunu kapatmak için masaüstünde Ag Komsulari'ni seçin. Yapilandirma'da Birincil Ag Oturumu Açma seçenegi aktif olsun.Eger baslangicta sifre soruyorsa Baslat-->Ayarlar-->Denetim Masasi-->Parolalar-->Paralolari Degistir'de "Windows Parolasini Degistir" dügmesine basip eski parolanizi girin, fakat Yeni Parola ve Yeni Parolayi Dogrula kutularini bos birakin.Eski sifrenizi unutmussaniz sabit diskinizde adi kendi ad-soyadiniza benzer, soyadi PWL olan dosyayi siliniz.

 

Midi ve Audio CD Parçalarini Wav Dosyalarina Dönüstürmek

Görev Çubugundaki hoparlör simgesine çift tiklayin. Seçenekler-->Özellikler'de Ses Ayarlamasi Yap Kutusu'nda yer alan "kaydederken" seçenegini isaretleyin. Asagidaki Ses Denetimlerini Göster kutusu içersindeki tüm isaretleri isaretleyip, Tamam'la penceriyi kapatin. Açilan Recording Control Penceresinde tüm Seç kutularindaki isaretleri kaldirin, sadece kayit yapilacak kaynak seçili kalsin.Midi veya CD'nin çalmasini baslatmak için Ortam Yürütücüsü'nü baslatip, Aygit Menüsü altinda bulunan seçeneklerin arasindan Wav olarak degstireceginiz biçimi seçin. Dosya-->Aç'tan bir Midi dosyasi veya CD parçasi seçin açin.Kayit için Ses Kaydedici'yi çalistirin. Sonra Ortam Yürütücü'den Midi veya Audio CD parçanizi, Ses Kaydedici'den de kayit islemini baslatin(yani kirmizi dügmeye basin). Bitince kaydi durdurun -isterseniz yeni dosyanizda düzenleme islemlerinizi yapin- ve dosyanizi kaydedin

 

Windows Kurulum Programi'nin Sirlari

Setup dosyasindan sonra bir bosluk birakarak sunlari yazabilirsiniz:

/D Sabit Disk'te eski Windows sürümlerini aramaz

/IH ScanDisk'i ön planda çalistirir

/IX Karakter seti uyumsuzlugu kontrolünü iptal eder

/IS Sistem kontrolünü geçer

/ID SabitDisk kapasitesi kontrolünü geçer

/IQ Cross-linked dosyalar ve dosya ve dizin entagrosyonu kontrolünü iptal eder

/IN Kurulumu ag desteksiz baslatir

/NOSTART Sadece minumum Win95 kurulumu yapar

/PB Her tak-kullan arama modülünü yüklerken sorar

/PI Tak-kullan Bios kontrolünü geçer

/PJ Tak-kullan Bios kontrolünü mutlaka yapar

/W Son kullanici lisana anlasmasi ekranini görüntülemez

Win95 Upgrade veya tam sürüm için geçerlidir.

 

Active Movie'yi Yeniden Canlandirmak

Kaybolmus olan Active Movie'yi bulmak için masaüstüne sag tiklayip yeni bir kisayol olusturun. Sorgu kutusuna C:\WINDOWS\rundll32.exe C:\WINDOWS\SYSTEM\amovie.ocx,RunDll /open yazin ve sonraki pencerede bu kisa yolu ActivePlayer olarak isimlendirin. Artik simgenin üstüne tiklayinca ActiveMovie açilacaktir. Filmleri direkt olarak oynatmaya oynatmak, bitince de video penceresini kapatmak için ilgili satiri C:\WINDOWS\rundll32.exe C:\WINDOWS\SYSTEM\amovie.ocx,RunDll /play /close olarak degistirin.

 

Windows'da Bul Arama Kutusunun Silinmesi

HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Doc'da FindSpecMRU bölümüne gelin ve sag taraftaki listeyi silin.

 

Bad Cluster'larin Tekrar Okunabilmelerini Saglamak

Yanlis isaretlenmis bad sector'ler için HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Applets\CheckDrive 'da Ayarlar(Settings) degerinin son iki byte'ini 04'e çevirin. Örnegin a1 03 00 00 ise a1 03 00 04 yapin.

 

Bat Dosyasi ile Daha Hizli Bir Sekilde Windows'u Açip Kapatma

Not Defteri'ne @EXIT yazin, dosyayi kaydetma kutusunda Dosya Türü:Tüm Dosyalar(*.*) iken Dosya Adi:reboot.bat olsun. Dosyayi C:\Windows\Command altina kopyaladiktan sonra sag fare dügmesiyle Masaüstü'ne sürükleyip kisayol yaratin. Kisayola sag tiklayin Özellikler'i seçip Çalistir Kutusu'ndan Normal Pencere ve Çikista Kapat'i seçin. Gelismis dügmesine tiklayip "MS-Dos Kipini Gerekli Gerkli Olarak Öner" seçenegindeki isareti kaldirip, "Ms-Dos Kipi" seçenegini isaretleyin ve Tamam'a basin.

 

Word'de TXT Dosyasi Yaratma

*.DOC dosyasi en iyi sekilde "MS-DOS Metni (*.txt)" seklinde kyit ediliyor, fakat bazi Türkçe karakterleri tanimiyor. Bir sonraki seçenek olan "Satir Sonlu MS-DOS Metni (*.txt)" ile satirin genisligine göre bölünme yapiliyor ve karakterleri taniyor.

 

Word'de Denklem Yazmak

Ekle--->Nesne--->Microsoft Denklem 3.0 ile denklemler yaratilabilir.

 

Word'de Matematik Simgeleri Için Klavye Kisayollari Yaratmak

Bir araç çubugunun üstündeki simgeye sag fare tusu ile tiklanir. Özellestir seçilir. Yeni pencerede alttan klavye butonuna basilir. Katogorilerden "Ekle", komutlardan "simge:" seçilip, çift tiklanir. Sag alttaki simge butonuna tiklayip simgeyi seçeriz. Gerekirse yazitipi olarak "symbol" ya da "phyllis" seçilebilir. Daha sonra klavye özellestir penceresine geri dönülüp, "Yeni Kisayol Tusuna Bas" kisminda istedigimiz tusa basariz (ALT veya CTRL ile birlikte ve sag taraftan "Ata"yi seçeriz. Alt-Üst Indis,... simgeleri için ise Özellestir Penceresi'nde, alttan klavye butonuna basilir. Katogoriler'den "Tüm Komutlar", komutlardan simgenin adini bulup, "Yeni Kisayol Tusuna Bas" kisminda istedigimiz tusa basariz(ALT veya CTRL ile birlikte). Bu sayede su kisayollari yaratabilirsiniz:

 ALT+X sigma

ALT+Z tav (T)

ALT+A teta

ALT+C alt indis

ALT+V üst indis

 

Word'de Resmin Yanina Yazi Yazmak

Resmin yanina da yazmak için resmin üzerine sag tiklanir--> Resim Biçimlendir --> Kaydirma 'de Kaydirma Biçemi'ni "Kare---Kaydirilacak Yer:Iki Taraf"; "Siki---Kaydirilacak Yer:Iki Taraf" veya "Yok" olarak seçebiliriz.

 

Masaüstünde Istenmeyen Simgeleri Kaldirmak

HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Desktop\NameSpace'de alt anahtarlardan istediginizi silin.

 

Add\Remove Program Listesi'ni Düzenlemek

HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall' da artik kaldiramadiginiz programin anahtarini silin.

 

Gizliden Gizliye Çalisan Programlar

Windows 98'de Baslat-->Programlar-->Donatilar-->Sistem Araçlari-->Sistem Bilgisi Programi'nda Araçlar'dan Sistem Yapilandirma Araci'ni açin. Burada Config.Sys, Autoexec.Bat, Baslangiç seçmelerinde çalistirilmasini istemediginiz programlarin yanindaki CHECK isaretlerini kaldirin.Ayrica C:\Windows\All Users\Start Menu\Programs\StartUp klasöründe çalistirilmasini istemediginiz program kisayollarini -varsa- silin.

Windows 95'de HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run, ...\RunOnce, ...\RunServices, ...\RunServicesOnce'da sagda istemediklerinizi silin.

 

Temp Klasörü'nü Temizleyin

Öncelikle AUOEXEC.BAT dosyasinin yedegini alin. C:\WINDOWS\TEMP klasörünü baslangiçta bosaltmak için AUTOEXEC.BAT dosyasina del C:\Windows\Temp\*.tmp>nul satirini ekleyin.

 

Yazdirma Hizinizi Artirin

Yazma islemini arka planda yapmak istemiyorsaniz Denetim Masasi-->Yazicilar'da yazicinizin üstüne sag tiklayip Özellikler'i seçin. Ayrintilar Bölmesi'nde Kuyruk Ayarlari'nda "Dogrudan Yaziciya Gönderme seçenegini aktif yapin". Artik yazdirma islemi yaparken baska hiçbir islem yapamayaciksiniz, ama daha hizli çiktilar alacaksiniz.

 

Windows'a Giriste Sorulan Sifreyi Yoketmek

Sabit Disk'inizde dosya adi kullanici adinizla ayni olan, soyadi PWL olarak geçen dosyayi bulun ve silin. Açilistaki Login Penceresi'nden kurtulmak için bilgisayari tekrar baslattiktan sonra açilistaki "Enter Windows Password" kismina birsey yazmadan Tamam'a basin.

 

Registery'i Hemen Tazelemek

CTRL+ALT+DEL'e basip, Explorer'i seçin. Görevi Sonlandir tusuna basin. Sonra Iptal'e basin. 30 saniye sonra yeni pencere açilinca Görevi Sonlandir'i seçin.

 

Belgeler Menüsü'nü Kaldirmak

HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer'da Düzen-->Yeni*IkiliDegeri-->NoRecentDocsMenu yazin. Çift tiklayin. Deger verisini 01 00 00 00 yapin. Eski haline getirmek için 00 00 00 00 yapin.

 

Word'ün Adini Degistirmek

Word'de ALT+F8 'e basin. Macro'nun adini autoexec koyup, Yarat'a basin. Editör'de Application.Caption="Tirnaklar arasina istediginiz yaziyi yazin"

yazdiktan sonra ALT+F4 'e basip, Word'ü tekrar baslatin. Bakin bakalim baslik çubugunda ne yaziyor?

 

Baslat Menüsü'nde Oturumu Kapat (Log Off) 'u Kaldirmak

HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer'da Düzen-->Yeni*IkiliDegeri-->NoLogOff yazin. Çift tiklayin. Deger verisini 01 00 00 00 yapin. Eski haline getirmek için 00 00 00 00 yapin.

 

Bilgisayari Baskalarinin Karistirmasini Önlemek Için

HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer'da Düzen-->Yeni*IkiliDegeri-->ASAGIDAN,SINIRLAMA YAZILARI'NDAN BIRINI SEÇIN. Çift tiklayin. Geçerli duruma getirmek için deger verisini duruma göre 01 00 00 00 veya 1 yapin. Eski haline getirmek için duruma göre 00 00 00 00 veya 0 yapin.

SINIRLAMA YAZILARI

NoDeletePrinter (Sistemde yazici iptalini önler)

NoAddPrinter (Sisteme yeni yazici eklenemez)

NoRun (Baslat-->Çalistir yok olur)

NoSetTaskbar (Baslat-->Ayarlar-->Görev Çubugu & Baslat Menüsü... yok olur)

NoFind (Baslat-->Bul yok olur)

NoDrives (Bilgisayarim'da sürücüler gözükmez)

NoNetHood (Ag Komsulari yok olur)

NoDesktop (Masaüstünde birsey gözükmez)

NoClose (Baslat-->Oturumu Kapa... yok olur)

NoSaveSettings (Çikista ayarlari kaydetmez)

 

Bilgisayar Sistemini Baskalarinin Karistirmasini Önlemek Için

HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\System'de Düzen-->Yeni*IkiliDegeri-->ASAGIDAN,SINIRLAMA YAZILARI'NDAN BIRINI SEÇIN. Çift tiklayin. Geçerli duruma getirmek için deger verisini duruma göre 01 00 00 00 veya 1 yapin. Eski haline getirmek için duruma göre 00 00 00 00 veya 0 yapin.

SINIRLAMA YAZILARI

NoDispCPL (Denetim Masasi'nda Görüntü simgesi yok olur)

NoDispBackgroundPage (Görüntü Özellikleri'nde Artalan yok olur)

NoDispScrSavPage (Görüntü Özellikleri'nde Ekran Koruyucu yok olur)

NoDispAppearancePage (Görüntü Özellikleri'nde Görünüm yok olur)

NoDispSettingsPage (Görüntü Özellikleri'nde Ayarlar yok olur)

NoSecCPL (Denetim Masasi'nda Sifre simgesi yok olur)

NoPwdPage (Sifre'de Sifre Degistir yok olur)

NoAdminPage (Sifre'de Remote Administrtion yok olur)

NoProfilePage (Sifre'de SUser Profiles yok olur)

NoDevMgrPage (Sistem'de Aygit Yöneticisi yok olur)

NoConfigPage (Sistem'de Donanim Profilleri yok olur)

NoFileSysPage (Sistem'de Basarim'da Dosya Sistemi yok olur)

NoVirtlMemPage (Sistem'de Basarim'da Sanal Bellek yok olur)

 

NOT : Bu püf noktalari Pc World(eski), Pc Magazine, Chip ve Byte(eski) Dergileri'nden özel olarak seçilmistir.

 

BU SAYFA GÜRCAN ATAKÖK TARAFINDAN HAZIRLANMISTIR.

www.gurcanatakok.tr.cx