2. Babil

Soru: Babillerin günümüze bıraktığı bilim ve kültür katkılarına örnek veriniz

Cevap: Çivi yazısı, 60 tabanlı sayı sistemi, astrolojiye katkıları, güneşin doğuşu ve batışı gibi zaman olayları üzerinde çalışmışlardır.

3. Kahramanlar

Soru: Kitapta adı geçen ve çokça bahsedilen 7 kahraman biliminsanı kimlerdir?

Cevap: Arşimet, Aristotales, Demokritos, Platon, Batlamyus, Pisagor, Thales

4. Kozmos

Soru: Aristoteles evreni iki net alana ayırmıştır. Bunların ne olduğunu ve açıklamasını yazınız.

Cevap: Göksel Bölge ve Yeryüzü. Göksel bölge istikrarlı ve düzenli, sürekli hareket halindeydi. Göksel varlıkların ezelden beri daireler çizerek döndüğü özel ve gizemli hava gibi bir maddeden yapılmıştı. Yeryüzü ise yozlaşma ve ölümlülük gibi özellikler taşıyor ve buradaki nesneler doğa dışı bir zorlama olmaz ise doğaları gereği aşağı ya da yukarı yönde hareket ediyorlardı.

Soru: “Platon dahil olmak üzere pek çok Yunanlı, evrenin kozmik bir düzen ve matematiksel bir uyum içinde olduğunda ısrar etmiştir, oysa Platon bu ideal modelin önünde _____ olduğunu da biliyordu.” Boşluk bırakılan yeri doldurunuz. Ve ifadeyi açıklayınız.

Cevap: Yedi engel. Çünkü Yedi gezegenin gökteki düzensiz hareketleri sağduyuyla olduğu kadar felsefe ile de çatışıyordu.

Soru: Getirdiği en büyük yenilik, gezegenlerin her birinin küçük bir daire çizdiğini ve bu dairenin hayali merkezinin Dünya etrafında daha büyük bir daire çizerek döndüğünü öne sürmesi olan kişi kimdir?

Cevap Batlamyus.

5. Yaşam

Soru: Hipokratçı hekimlerin Sokrates döneminde ünlenme sebebi nedir?

Cevap: -Hastalara ait vaka raporu tutmuş olmaları ve bu sayede hastalığın nasıl bir seyir izleyeceğini tahmin edebilmiş olmaları - Kişiye özel planlarla hastaları tedavi etmek değil de “daha huzurlu” ölmelerine olanak sağlamışlar.

Soru Galenci hekimler için insan bedenine etkisi olan dört salgı nedir?

Cevap: Kan, sarı safra, siyah safra, balgam

Soru Hipokrat öğretisinin merkezinde yer alan “insanın doğası gereği kendini iyileştirebilmesi” felsefesini açıklayın.

6. Madde

Soru: Aristoteles dünyanın özelliklerinin dört ideal, imgesel nitelikle belirlendiğine inanıyordu bu imgeler nedir?

Cevap:Sıcak, soğuk, kuru, ıslak

Soru: Aristotelesçi düşüncede hava ve ateş yapısal olarak (1) yönde hareket etme eğilimi taşırken, toprak ve su (2) yönünde hareket etme eğilimi gösterirdi.

Cevap: (1) yukarı, (2) aşağı

7. Teknoloji

Soru: Bilim ve teknoloji arasındaki ilişkiyi açıklayınız.

Cevap: Bilim ve teknoloji arasında döngüsel bir ilişki vardır. Bilimsel çalışmalar, uygulamaya elverişli bilgiyi üreterek teknolojik gelişmeye yol açarken teknolojik gelişmeler de bilimsel araştırmanın daha uygun şartlarda yapılmasını sağlayarak bilimsel gelişmeyi hızlandırır.

Soru: Arşimet’in bilime katkıları nelerdir?

Cevap: Hidrostatiğin ve mekaniğin temellerini atmıştır. Bazı geometrik cisimlerin matematiksel özelliklerini hesaplamış. Ayrıca dev vidası ve suyun kaldırma kuvveti de önemli çalışmalarındandır.

ETKİLEŞİMLER

3. İslam

Soru. İslam alimleri bilgiyi 2 gruba ayırmışlar bu grupların öncüleri ve inceledikleri konular nelerdir?

Cevap: Pisagorun peşinden gidenler; Aritmetik, Geometri, Astronomi, Müzik. Aristotelesçiler; Hayvanlar, Bitkiler, Madenler, Fiziğin yan dalı olan optik

Soru: İslam dünyasında adı geçmiş bilime yön veren iki biliminsanının adını yazınız?

Cevap: El Biruni, İbni Heysem

5. Avrupa

Soru: Manastırların dönemin bilgi koruma ve paylaşımındaki önemini kısaca özetleyebilir misiniz?

Cevap: Manastırlar, Orta Çağ Avrupa’sında bilgi koruma ve paylaşımının merkezi olmuştur. Keşişler, manastırlarda seküler ve dini metinleri koruyup kopyalayarak bilgiyi muhafaza etmişler ve gelecek kuşaklara aktarmışlardır. Bu süreçte klasik bilgi, felsefi tartışmaların ve dini çalışmaların önemli bir parçası olmuştur ve Hristiyanlık, bilgiyi koruma sürecinde etkili olmuştur.

Soru: Plinius’un ...... adlı eseri, manastır alimleri tarafından önemli bir kaynak olarak kabul edildi çünkü bu kitap Yunan-Roma bilgilerini içeren geniş kapsamlı bir derleme idi. Bu eser, yüzlerce yazardan derlenmiş ve klasik çağın bilgisini büyük ölçüde içeriyordu.

Cevap: Doğa Tarihi