Selüke belgeliği

selüke tarihçesi

ana sayfa   +   bağlantılar

Hazırlık aşamasındadır

Bu sayfa için bilgi ve belge araştırılmaktadır
katkıda bulunabilirsiniz

????    Selüke İlkokulu açıldı.

????    Dolmuş seferleri başladı.

????    Çok şiddetli sel geldi.

1943  Selüke'nin yaz  gecelerinde fenerler ışığında bahçelerde temsiller verilmeye başlandı. Selükeli çocukların, Erzincan ilkokullarında öğrendikleri, uyguladıkları temsilleri köylerinde de denemeleri. Bu temsiller bir kaç yıl sürdü.

1974 seluke gecesinde folklor ekibi ve Rahmi Baysal Erzincan Orduevi Kom., Nahide Öztopçu Yardım Sevenler Derneği Başkanı, Mustafa Yücel Erzincan Merkez Ortaokul Müdürü

1974  10 Mart, Erzincan Yardım Sevenler Derneği yararına SELÜKE gecesi hazırlandı.
"Pazar akşamı iplik fabrikası salonunda Yardım Sevenler Derneği yararına yapılan geleneksel Selüke gecesi kalabalık bir davetli tarafından ilgiyle izlenmiştir.
Merkeze bağlı Selüke köyü gençleri tarafından hazırlanan ve adını bu köyden alan gecede davetlilere piyes, şiir, pandomim, folklor gibi programlar sunulmuş, Erzincan Türküleri geceye renk katmıştır.
Gecenin açış konuşmasını yapan Yardım Sevenler Derneği Başkanı Bayan Nahide ÖZTOPÇU kısa konuşmasında geceyi hazırlayan gençlere ve iştirak eden davetlilere teşekkür ederek geceden duyduğu mutluluğu belirtmiştir.
Program "Mahkumlar" adlı bir piyesle başlamış, davetlilere hapishane yaşantısı açık olarak anlatılmıştır. "Anabelli" adlı bir şiirin okunmasından sonra, Erzincan folklor ekibi geceye renk katmıştır. Daha sonra "Maç" nakli sunulmuş davetlilerden büyük bir alkış kopmuştur. "Trafik"  adlı bir pandomimden sonra davetlilerin alkışı ile sahneye giren Bitlis Folklor ekibi ilginç giysileri ile dikkat çekmişlerdir. Bundan sonra ikinci piyes "Orman" yer almış burada da özellikle Yalçın KARSLI rolünde başarılı olmuştur.
Orman piyesinden sonra; klasik saz heyeti eşliğinde söylenen Erzincan türkü ve oyun havaları davetlilerinde alkışla katılması ile geceye renk vermiştir.
Bundan sonra tekrar bir pandomim sunularak sinema salonunda ön sıralarda oturan iki görgüsüzün yaptığı hareketler dile getirilmiştir.
Programın son kısımlarında mikrofona gelen Selükeli Merkez Ortaokulu Müdürü Mustafa YÜCEL, geceyi hiç menfaat gözetmeden hazırlayan Selükeli gençlere teşekkür etmiş sonrada başından geçen bir fıkrayı anlatarak davetlileri güldürmüştür.
Programın sonunda sahneye çıkan kızlı, erkekli Kars ekibi nefis oyunları ve renk, renk elbiseleri ile davetlilerin taktirini kazanmıştır."
Öz ERZİNCAN Gazetesi, 12 Mart 1974

davetiye örneği 10 mart 1974

1974, Selüke gecesi açılış konuşması

1975  16 Mart, Yardım Sevenler Derneği yararına II. SELÜKE gecesi hazırlandı.
"Yardım Sevenler Derneği dün akşam Bez Fabrikasında 19.30'dan 23.20'a kadar tertiplemiş oldukları geleneksel "SELÜKE" gecesinde Erzincan'lılara unutulmayacak bir gece geçirdikleri için kendilerine gazetemiz adına teşekkür ederiz."
ERZİNCAN'ın SESİ Gazetesi, 17 Mart 1975

davetiye örneği