erzincan belgeliği

1939 deprem sonrası
Feyzullah Çakıcı'nın arşivinden

 ana sayfa   +   home   +   deprem

 
 


Enkazlar taşınıyor... 16 Ağustos 1940

 

 


Arkadaki yıkık bina çift minareli yeni camii.. 16 Ağustos 1940

 


... havalar ısındığında, şartlar daha uygun olduğunda insanlar göç ediyorlar.
 

Depremden hemen sonra, Üsteğmen Mithat Çakıcı ailesinin bir kısmını 9/1/1940 tarihinde o sırada görev yeri olan Merzifon'a götürmüş. Belge acele ile hemen katlanmış. Damgalar kurumadan katlandığı için mürekkep lekeleri belgenin üzerine çıkmış.

 Erzincan felaketzedeleri
Meccanen eşyası ile sevki
Samsun
Mithat, İshak (babası),
Behiye (annesi), Töhve (halası), Miyese (kız kardeşi)
Beş nüfus
Subay ailesi


Avni Bey,

Orijinal fotoğraf filmleri Amcam Feyzullah Çakıcı'nın albümündedir. "Zeiss Ikon" marka, körüklü, 6x9 büyüklüğünde 12 poz film çeken bir makine kullanılmış. "Erzincan Belgeliği " çalışmanıza hayranlık duyan biri olarak fotoğraf katkısında bulunmak istedim. İlgilenirseniz ektekilere ilave olarak ileride bulabildiklerimi de sizinle paylaşmak isterim.Yüksek çözünürlükleri nedeniyle ayrı ayrı ileti eklerinde yollayabileceğim.

Saygılarımla,

Ömer Faruk Çakıcı


Sayın H. Avni Öztopçu

Değerli çalışmalarınızı ''Face'' ortamındaki yayınlarınızdan takip ediyorum.Yıllar önce size gönderdiğim deprem fotoğraflarını Belgelik'te yayınlamıştınız. Bu defa size bir anı defteri aktarıyorum.

1939 Erzincan Depreminin acı anısına Amcam Feyzullah Çakıcı ekteki kopyalanmış olan defteri yazmış ve o yıllarda evliliği nedeniyle Bağdat'ta bulunan kardeşi Nazife Halama göndermiş. Defter Halamın oğlu Halis Çakıcı tarafından özenle saklanarak bu güne kadar geldi. Ben de onu dijital olarak bilgisayar ortamına aktardım. Amcam deftere Faruk Nafiz Çamlıbel ve Behçet Kemal Çağlar gibi birçok şairin şiirlerini, başka depremzedelerin anlattıklarını yazmış. Defterin orta sayfalarında (30 ilâ 42 inci sayfalar) "ERZİNCAN VE BEN" başlığı altında da kendi anıları var. Bize bu anıların aktarılmasına vesile olduğu için Feyzullah Amcama (halen hayatta), defteri özenle saklayan kuzenim Halis Ağabeyime, bu belgeyi bu hale getirebilmem için bana cesaret veren kuzenim Cengiz Çakıcı’ya teşekkür ederim. Anneannem de aynı depremde Hozunsu köyünde toprak altında kalmış. O tarihte 13 yaşında olan Annem, dayılarım ve Anne Dedem kurtulmuşlar. Başta Nazife Halam olmak üzere anılarda adı geçen, geçmeyen ve depremde kaybedilen, sonraki yıllarda ecelleri ile vefat eden tüm büyüklerime, hayatlarını bu büyük felakette kaybeden hemşehrilerime Allahtan rahmet dilerim.

Saygılarımla,

Ömer Faruk Çakıcı

DEFTER.pdf   9,34 MB (9.797.632 bayt)


 

 

Copyright © H62
Fotoğraflar, belgeler yazılı izin olmadan kullanılamaz