BELGELiK agaçları

Beykoz'un Anıt Ağaçları ve Anadolu Kavağı Florası Gezisi
15 Haziran 2002

Ana Sayfa + Kapsama Alanı + Künye + ders BELGELiGi

 

Tarih : 15/06/2002
Saat : 8:45
Buluşma yeri : 15 F (Beykoz durağı) otobüs durağı

Katılımcı sayısı :13 kişi (Sibel Paksoy, Zehra Sargın, Öznur Sipahioğlu, Tomris Demet Baloğlu, Perihan Yüksel, Fidan Güneş, Nuran Apaydın, Sibel Kırbacı, Ayşe Özer, Volkan Yalazay, Evren Altunkaş, Gülçin Yalazay)

      Gezi saat 10:00’da Volkan Yalazay’ın Beykoz’daki anıt ağaçlarını anlatımıyla başladı. İlk üzerinde durduğumuz ağaç türü belediye tarafından içi çamurla doldurulmuş yaklaşık 300 - 400 yaşlarında olduğu söylenen bir doğu çınarıydı.

      Gezi diğer ağaç türlerinin anlatımıyla devam etti.yaklaşık 20’ye yakın ağaç türü anlatıldı. Arada ikiye veya üçe yakın bitki türü de anlatıldı. Gezide anlatılan ağaç türleri ise; Doğu çınarı, Londra çınarı, katalpa, ıhlamur, gümüşi ıhlamur, kızıl çam akça ağaç, salkım söğüdü, süs eriği, dağ alıca ağacı, kelebek çalısıydı.

      Üzerinde en çok durulan ağaç türleri ise; doğu çınarı(gövdesindeki kabukların küçük parçalar halinde döküldüğü, yaprakların girintisinin Londra çınarına göre daha fazla olduğu ağaç türüdür.), Londra çınarı(gövdesindeki kabukların doğu çınarına göre daha büyük parçalar halinde döküldüğü için çıplak bir görünüme sahiptir, yapraklarının girintisi ise daha azdır.)ve katalpadır.(çabuk büyüyen ve Türk kökenli olmayan bir ağaç türüdür. Çiçekleri beyaz renklidir, kışın yaprakları yokken bu çiçekleriyle tanınır.)

      Beykoz’daki gezimiz 11:00’de kelebek çalısının anlatımıyla son buldu ve biz de Anadolu Kavağına gidecek olan otobüsü beklemeye başladık. Otobüse binip Anadolu Kavağına varınca 11:40’da dinlenmek üzere mola verdik. 15 dakikalık molanın sonunda Yoroz kalesine çıkacağımız yolu takip ederken yol üzerindeki ağaç türlerini de volkan bize tanıttı ve burada 15’e yakın ağaç türü görebilme imkanımız oldu. Bu ağaç türleri ise; doğu çınarı, kokar ağaç, kermes meşesi, akça ağaç, sakız ağacı, bin bir dilek otu, saplı meşe, kızılcık, kocayemiş ağacı, geyik dikeni, Akdeniz defnesi, sedir, yalancı maki, fıstık çamı, diş budaklar,  menengiç, ve alıç ağacıydı. Daha sonra Yoroz kalesine vardık ve Tomris Demet’in bize kalenin tarihi hakkında vermiş olduğu bilgileri dinledik. Kalenin XIII.yy’ın ikinci yarısında Bizanslılar tarafından inşa edilmiş olduğunu öğrendik.

      Gezi boyunca yaprak türleri toplanıldı ve gezi 15:30’da son buldu.

Tutanak: Nuran APAYDIN (belgelik ağaçları çalışma grubu)