TANZİMAT DÖNEMİNDE

"TANZİMAT EĞİTİMİ"NİN GENEL YAPISI

 

Makale - Sempozyum - Araştırma - Panel                                              Yard. Doç. Dr. Etem Levent

 
 

Öğretmen Yetiştirme 

Tanzimat döneminde batılı metotlarla eğitim yapan okulların öğretmen ihtiyacını karşılamak üzere, 1848’de Kemal Efendi’nin öncülüğünde, Darülmuallimîn-i Rüşdî adıyla ilk öğretmen okulu açılmıştır. Okulun öğretim süresi 3 yıldı. 1850’de Darulmuallimîn müdürlüğüne Ahmet Cevdet Paşa getirilmiş ve öğretmen okullarıyla ilgili ilk Nizamname de 1951 yılında, onun döneminde ve kaleminden çıkmıştır (Akyüz,1990c:3).

Darülmuallimîn-i Rüşdî, rüşdiyelere öğretmen yetiştirmek için açılmıştır. İlkokullara öğretmen yetiştirecek olan ilk öğretmen okullarının başlangıcı sayılabilecek Darülmuallimîn-i Sıbyan da, 1868 yılında Maârif Nâzırı Saffet Paşa zamanında öğretime başlamıştır.

Kızların okuması fikrini 1850’de ilk defa ortaya atan Kemal Efendi olmuştur. Ancak uzun mücadelelerden sonra, bu fikrini 1858’de gerçekleştirerek, ilk İnas (Kız) Rüşdiyelerini kurmuştur. 1869 Nizamnamesi, kız ilkokullarını ve kız rüşdiyelerine kadın öğretmen yetiştirilmesi amacıyla bir Darülmuallimât açılmasını öngörmüş ve bu okul, Maârif Nâzırı Saffet Paşa tarafından 1870’de açılmıştır. Okul, Sıbyan ve Rüşdiye olmak üzere iki şubeye ayrılmıştır (Ergin,1977:668).