BELGELiK ağaçları

H A B E R L E R

Ana Sayfa + Kapsama Alanı + Künye + ders BELGELiGi

dB KUŞ EVLERİ
Nisan 2011 tarihli "belgelik Ağaçları" çalışması.

Öğrencilerimiz ve mezunlarımız kuş evleri yapacak, kendi yaşam alanlarına yakın ağaçlara asacaklar. (10 Nisan 2011)

Ağaçları hasta eden ve kontrol altına alınmadığı zaman bir ormanı dahi yok edebilme gücüne sahip olan zararlı böcek popülasyonunu sınırlamak amacıyla İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü tarafından sadece 2010 yılında 4650 adet suni kuş yuvası asıldı.. Zararlı böceklerin yumurta, tırtıl ve erginlerini yiyerek beslenen böcekçil kuşlar soğuk ve karlı hava şartlarında suni ahşap yuvalarda korunmakta ve yuvalanmakta. Elverişsiz iklim koşulları nedeniyle besin bulmakta zorlanan kuşlara yem atılması çalışması İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü Orman Zararlıları İle Mücadele Şube Müdürlüğünce yapılmaktadır. Amaç ormanlarımızdaki ortak yaşantıyı dengede tutmak ve beslenme zincirini korumak. (Basından)

"BELGELİK ağaçları" kendi fidanını üretiyor. Meşe palamutlarını öğrencilerimiz evlerinde, bir kısmını da atölyede yetiştirmeye çalışıyor. Atölyedeki meşelerimiz 4 cm boyutuna ulaştı. Öğrencilerimiz fidanları yaşadıkları ve her zaman görebilecekleri bölgelere dikecekler. (1 Mart 2004)

Geçmişte bir çok uygarlığın simgesi olan kuş türlerinin günümüzde nesilleri tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olduğu açıklandı.

Fidan dikmenin tam zamanı
Kış aylarının oldukça yumuşak seyretmesi nedeniyle bugünlerde dikilecek fidanın, baharda dikilecek fidanlara göre en az 1 yıl gibi büyük bir gelişim avantajına sahip olduğunu bildirildi. 25.01.2003 10:27:00

Konya Tarım İl Müdürü Doğan Çiftkat, ılık ve yağışlı geçen kış mevsiminin fidan dikmek için bulunmaz fırsat olduğunu belirterek, bahçesini ve çevresini yeşillendirmek isteyen herkese, bu fırsattan yararlanarak Şubat ayının 15`ine kadar fidan dikmeleri çağrısı yaptıklarını söyledi.
   Doğu Anadolu Bölgesi dışında, tüm yurtta fidan dikmek için en iyi dönemin güz ve kış ayları olduğunu kaydeden Çiftkat, "Fidanların (Cemre) toprağa düşmeden önce ekilmesi, fidanın hem sağlıklı olarak kök salması hem de iyi bir gelişim gösterebilmesi için şarttır" dedi. En geç Şubat ayının 15`ine kadar yapılacak dikimlerde don olayı yaşanmamasının kış aylarında fidan dikmek için uyulması gereken tek kural olduğunu vurgulayan Çiftkat, şunları söyledi:
   "Güz ve kış aylarında belli derinliklerde açılacak çukurlar, fidanın çeşidine göre, birkaç günden bir haftaya kadar açık bekletildikten sonra, uygun sıcaklık yakalandığında fidan dikim işlemi gerçekleştirilir. Üzerine yağan kar ve yağmur nedeniyle toprak sıkışır ve kökün toprak içinde gelişmesi için uygun biyolojik ortam sağlanmış olur. Bu dönemde dikilen meyve fidanları aynı yıl ürün verebilir. Baharda dikilen fidan ise meyveyi ancak, bir sonra verebilir. Bu, fidandan bir yıl kazanmak anlamına geliyor."

HEM YEŞİLLİK HEM KAZANÇ
   Fidanların ekilmesinde toprağa göre fidan seçiminin de büyük önem taşıdığını kaydeden Çiftkat, "Bu bir uzmanlık işidir. 40 yıldır çiftçilik de yapsanız, doğru fidanı seçemediğiniz zaman tüm emekleriniz boşa gider. Bu nedenle fidan dikeceklerin mutlaka Tarım İlMüdürlükleri`nden yardım almaları gerekir" diye konuştu.
   Çevreyi yeşillendirmede sadece çam ya da çınar gibi ormansı ağaçların düşünülmemesi gerektiğini, kendilerine müracaat eden vatandaşlara, hem yeşillik hem de verdiği meyveyle ekonomik katkı da sağlayan meyve fidanları dikmelerini önerdiklerini vurgulayan Çiftkat, şunları kaydetti:
   "Bahçelerine fidan dikmek isteyenlere en çok önerdiğimiz ağaç türü M-9 tipi yüksek gen teknolojisiyle üretilmiş ithal bodur elma fidanları. Bu fidanlar en geç bir yıl içinde ürün veren ve bir ağacı bile, birkaç ailenin bir yıllık elma ihtiyacını karşılayan fidanlardır. Fidan dikmeye ilgi duyan vatandaşlarımız, elmanın yanındayine bodur tipi kayısı, erik, elma, badem ve şeftali fidanları da dikebilirler." (AA)

Türkiye'de kelebek gözlemciliğini başlatabilmek amaçlı projede, çalışmaların üç aşamada sürdürülmesi planlanıyor. İlk olarak ülkemizdeki kelebeklerin Türkçe adları belirlenecek. İkinci aşamada insanların doğaya çıktıklarında rahatlıkla kullanabilecekleri bir arazi rehberi oluşturulacak. Son aşamadaysa, Türkiye'nin ilk kelebek gözlem topluluğu kurulacak. Böylece insanlar kelebekleri koleksiyonculukla yok etmek yerine, onların olağanüstü renklerini doğada izleyerek doğayı hissedecekler. (TUBİTAK)

ders BELGELİĞİ
"belgelik KELEBEKLERİ" kelebek gözlemciliği yaparak, gözlemlerini fotoğraflarla belgeleyecek; TUBİTAK'ın bir kulüp çalışması olan kelebek gözlemciliği çalışmalarına katkıda bulunacak.

ve BELGELİK ÇİÇEKLERİ:
   2 Şubat 2002 de H62 bahçesinden 120 ORTANCA çeliği alındı. Bu ortanca çelikleri yetiştirilmek üzere öğrencilere verildi.