tarih kolu

Yakalanmış Tarihler
95-96 ders notları / H62

ders BELGELiGi + Kapsama Alanı + Belgelik  Sergileri + Künye + üretim odası

 

1453 İstanbul'u Osmanlı topraklarına katan II.Mehmed (Fatih) geniş görüşlü ve uygar düşünceli bir padişah olarak kültür ve sanat alanında modernleşmeye öncülük etti. Venedik'ten getirttiği Bellini'ye, saray duvarlarını fresklerle süsletti, portresini çizdirdi.

1460 Piero Della Francesca "Konstantin'in düşü" isimli duvar resmini yaptı. Sahnede mekan duygusunu vermeye yarayan bütün geometrik yöntemlere, hiç de önemsiz olmayan bir yenisini eklemişti. Bu ortaçağ ressamlarının önemsemediği IŞIK'tır. Rönesans "doğaya egemen olmak" istiyordu; ama bunun için de doğayı tanımak gerekirdi. (Çevreyi keşfetme=perspektif  +  kendini keşfetme=anatomi)

1567 Mimar Sinan "Şehzade Camii çıraklığım, Süleymaniye Kalfalığım, Selimiye ise ustalığımın eseridir" dediği Selimiye Camiinin yapımına başladı.

1716 Watteau "Kıbrıs için Yola Çıkış" isimli resmini yapmaya başladı. Watteau'nun sanatı üslup özgürlüğünü vurgular.

1760 Tarıma  ve zanaatlara dayalı bir ekonomiden, sanayinin ve makine üretiminin egemen olduğu bir geçiş süreci başladı. 18. yüzyılda İngiltere'de başlamış, buradan öbür ülkelere yayılmıştır.  (Sanayi Devrimi)

1789 Fransız Devrimi.

1793 Doğa gözlemine bağlı bir resim dersi, Osmanlı İmparatorluğu Mühendishanesi'nde başladı. Topçu, istihkam ve haritacılık gibi asker meslekleri için yetiştirmede yardımcı olacağı görüşüyle eğitim ve öğretimde yer aldığını biliyoruz.

1825 II. Mahmut Mühendishane'yi geliştirmiş ve resim dersine daha önem vermiştir.

1830 II. Mahmut kendi resmini devlet dairelerine astıran ilk Osmanlı padişahıdır.

1834 II. Mahmut tarafından kurulan "Mektebi Harbiye" resim sanatımıza katkıda bulundu. Desenleriyle kendini gösteren Tevfik Paşa bu okuldan yetişmiştir.

1839 Osmanlı Devleti'nin siyasal, toplumsal ve ekonomik yapısını batı örneğine göre düzenlemek amacıyla gerçekleştirilen reformlar Tanzimat Fermanı'yla başlamıştır.

1874 Şeker Ahmet Paşa ilk resim sergisini düzenledi.

1875 Resim dersleri özellikle askeri liselerde gelişti. Öğrenci işlerinden bir örnek (Tayfun Gökhan Soytan arşivinden)

1880 Türkiye'nin ilk Arkeoloji Müzesi açıldı.

1883 Sanayi-i Nefise Mektebi kuruldu. (=Güzel Sanatlar Akademisi=Mimar Sinan Üniversitesi)

1885 Yetenekli öğrenciler Avrupa'ya resim tahsillerini ilerletmek için gönderilmeye başlandı. İlk öğrenci İbrahim Paşa'dır.

1888 Halil Paşa sekiz yıl Paris Güzel Sanatlar Okulu'nda eğitim görerek yurda döndü.

1908 Osmanlı Ressamlar Cemiyeti kuruldu.

1912 Picasso ve Braque'ın yapıtları önemli bir değişim gösterdi. Bu sanatçıların ikinci tür Kübizmine "Bireşimsel (Sentetik) Kübizm" adı verildi.

1913 Osmanlı Ressamlar Cemiyeti aylık bir gazete çıkarmaya başladı.

1914 Fransa'ya giden bir genç grup, ilk dünya savaşının patlak vermesiyle yurda döndükten sonra Galatasaray resimhanelerinde sergiler açtılar; (Nazmi Ziya, İbrahim Çallı, Feyhaman Duran, Hikmet Onat, Namık İsmail, Sami Yetik, Şevket Dağ, Mehmet Ali Laga, Hüseyin Avni Lifij)

1917 Dada uluslararası üne kavuştu. Geçmişle hesaplaşma ve gelenekleri tasfiye, Endüstri-çağı sanatının çıkış noktasıydı. Dada bu temizlik hareketini halk kesimine indirmiştir.

1923 Cumhuriyetin ilanı. Milli Mücadele'nin önderi, Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı Atatürk: "Sanatkar cemiyette uzun çalışma ve çabalamalardan sonra alnında ışığı ilk hisseden insandır."

1926 Batı'ya yeniden bir sanatçı kuşağı gönderildi. Fovizm'i, Kübizm'i, Ekspresyonizm'i yurda getirdiler.

1928 Max Scheler'in "İnsanın Kosmosdaki Yeri" isimli kitabı, insan felsefesini, felsefi anthropologiyi, özel bir araştırma alanı olarak ele alan ilk yazıdır.

1928 Münih'ten dönen gençler "Müstakil Ressamlar ve Heykeltraşlar Birliği" adı altında toplandılar.

1930 Cumhuriyet devrim ve ilkelerini tanıtmak ve benimsetmek amacıyla kurulan Halkevleri kültürel etkinliklerde de bulundu.

1932 Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü'nde Resim-İş Bölümü açıldı.

1933 "D Grubu" kuruldu. (Zeki Faik İzer, Nurullah Berk, Cemal Tollu, Elif Naci, Abidin Dino, Zühtü Müridoğlu)

1937 Güzel Sanatlar Akademisi'ne Burhan Toprak müdür oldu. Resim bölümü başkanlığına Leopold-Levy, heykel bölümüne Alman sanatçısı Rüdolf Belling getirildi.

1939 II. Dünya savaşı, 1945'e kadar sürdü.

1939 İlk Devlet Resim ve Heykel Sergisi Ankara'da açıldı.

1940 Soyut Dışavurumculuk ABD'nde gelişti, etkisi 1950'ler boyunca sürdü.

1940 Leopold Levy'nin öğrencileri Yeniler Grubu'nu kurdular, uzun süreli olamadılar.

1943 Celal Esat Arseven 'Sanat Ansiklopedisi'ni yayınlamaya başladı; Suut Kemal Yetkin, Sabahattin Eyüboğlu ve Mazhar Şevket İpşiroğlu da ilk estetik araştırmalarına yöneldiler.

1945 Batı sanat akımları daha yakından izlenmeye başlandı.

1950 Türk resim tarihinde ilk soyut denemeler ortaya çıktı.

1968 Adnan Çoker Minimalist tavrını başlattı.

1970 Postmodernist düşünce önceleri Fransa'da daha sonra ABD'nde yaygınlaşır.

1970 Öncü ve deneysel çalışmalar, ilki 1977'de düzenlenen İstanbul Sanat Bayramı çerçevesinde yer alan 'Yeni Eğilimler' sergileriyle desteklendi.

1980 Geleneksel tuval resminin yanı sıra kavramsal sanat çalışmaları da yaygınlaştı.

1991 PSD'nin katkılarıyla hazırlanan 1. İstanbul Sanat Fuarı TÜYAP Sergi Sarayı'nda gerçekleştirildi.

ders BELGELiGi + Kapsama Alanı + Belgelik  Sergileri + Künye + üretim odası