TANZİMAT DÖNEMİNDE

EĞİTİM PROGRAMLARI

 

Makale - Sempozyum - Araştırma - Panel                                              Yard. Doç. Dr. Etem Levent

 
 

Tanzimat Eğitimi Programları

Tanzimat döneminde eğitim sisteminde esas düzenleme, 1869 tarihli Maârif-i Umûmiye Nizamnamesi ile yapılmıştır. Bu Nizamnameye göre, İlköğretim, Ortaöğretim ve Yüksek Öğretim programları, aşağıdaki gibi düzenlenmiştir.

 

1. İlköğretim

a. Sıbyan Mektebleri Programı

Sıbyan Mekteblerinin öğretim süresi 4 yıl olup (MUN, mad.6), şu dersler okutulmaktaydı:

1) Usûl-i cedide ile Alfabe/Elifba, 2) Kur’an-ı Kerim, 3) Tecvid, 4) Ahlâk üzerine yazılmış küçük kitaplar, 5) İlmihal/Din Dersleri, 6) Yazı, 7) Aritmetik, 8) Kısa Osmanlı Tarihi, 9) Kısa Coğrafya, 10) Faydalı Bilgiler  (MUN, mad. 6).

b. Rüşdiye Mektepleri Programı

Rüşdiye Mekteplerinin öğretim süresi 4 yıldı ve aşağıdaki dersler öğretilmekteydi:

1) Din Dersleri Başlangıcı, 2) Türkçe Gramer/ Lisan-ı Osmanî Kavâidi, 3) İmlâ ve Yazı, 4) Yeni Düzenlemeyle Arapça ve Farsça Gramer, 5) Aritmetik, 6) Geometrik Çizimler, 7) Geometri Başlangıcı, 8) Genel Tarih ve Osmanlı Tarihi, 9) Coğrafya, 10) Beden Eğitimi, 11) Okulun bulunduğu yerde en çok kullanılan dil (MUN, mad. 23).

Kız Rüşdiye Okullarında, erkek rüşdiye okullarından farklı olarak, 1) Yardımcı Nakış Resmî, 2) Seçme Edebî Parçalar, 4) Ev İdaresi, 5) Dikiş ve Müzik (zorunlu değildi) dersleri (MUN, mad. 29) vardı.

 

2. Orta Öğretim

a. İdadî Mektepleri Programı

İdadî mekteplerinin öğretim süresi, 3 yıldı ve şu derslerin öğretimi yapılmaktaydı:

1. Yazı, 2. Fransızca, 3. Osmanlı Kanunları, 4. Mantık, 5. Cebir, 6. Matematik ve Ticarî Aritmetik, 7. Geometri ve Ölçme, 8. Fizik, 9. Ekonomi, 10. Coğrafya, 11. Tarih, 12. Fen Dersleri, 13. Kimya ve Resim (MUN, mad. 38).

b. Sultanî Okulları Programı

Sultanî okullarında okunacak dersler, iki kısımdı. Biri alt, diğeri yüksek kısım olup, alt kısımdakiler, idadî okullarında okutulan derslerdi. Yüksek kısım da iki bölüme ayrılmıştı. Bunlardan biri Edebiyat, diğeri Fen idi. Bu yüksek kısma göre, Sultanî okullarının öğretim süresi, 3 ve alt kısım ile 6 yıldı.

Yüksek kısımın dersleri, aşağıda gösterilmiştir:

Fen Bölümü: 1. Tasarı Geometri, Simetri, Cebir ve Cebirin Geometriye Uygulanması, 2. Düzlem ve Küresel Geometri, 3. Kozmografya, 4. Fizik ve Kimya’nın Sanayi ve Tarıma Uygulanması, 5. Fen Dersleri, 6. Arazi Plânlaması.

Edebiyat Bölümü: 1. Türkçe-Yazı, 2. Arapça ve Farsça’dan Metinler, 3. Meânî, 4. Fransızca, 5. Ekonomi, 6. Milletler Hukuku, 7. Tarih (MUN, mad. 46).

 

3. Yüksek Okullar Programı

Yüksek Okullar, erkek ve kız öğretmen okulları ve Darülfünûn ile fen ve çeşitli sanayi okullarından meydana geliyordu (MUN, mad. 51).

Darülmuallimîn (Erkek Öğretmen Okulu) Programı:

Darülmuallimîn, üç bölüme ve her bölüm, biri Edebiyat, diğeri Fen olmak üzere iki sınıfa ayrılmıştı. Birinci bölüm Rüşdiye, ikinci bölüm İdadîye, üçüncü bölüm Sultanîlere öğretmen yetiştirmekteydi (MUN, mad. 52).

 

a. Rüşdiye Bölümü

Edebiyat Sınıfı: 1. Türkçe-Yazı, 2. Yeni Usûle göre öğretim metoduna sahip olacak derecede Arapça ve Farsça, 3. Her cemaatin kendi dili, 4. Genel Tarih.

Fen Sınıfı: 1. Geometri çizimler, 2. Aritmetik, 3. Defter Tutma Usûlü, 4. Geometri, 5. Ölçme, 6. Cebir.

Bütün bölüm ve sınıflardaki derslerin, her cemaatin kendi dili ile öğretilmesi kararlaştırılmıştı. Rüşdiye bölümünün öğretim süresi, 3 yıldı (MUN, mad. 54).

 

b. İdadî Bölümü

Fen Sınıfı: 1. Fen Dersleri, 2. Tasarı Geometri ve Simetri, 3. Cebir, 4. Fizik, 5. Kimya, 6. Resim.

Edebiyat Sınıfı: 1. Arapça ve Farsça’dan Tercüme, 2. Türkçe Şiir ve Yazı, 3. Fransızca, 4. Osmanlı Kanunları, 4. Mantık, 5. Ekonomi (MUN, mad. 54).

İdadiye bölümünün öğretim süresi, 2 yıldı (MUN, mad. 55).

 

c. Sultaniye Bölümü

Fen Sınıfı: 1. Düzlem ve Küresel Geometri, 2. Cebirin Geometriye Uygulanması, 3. Koni Kesitleri, 4. Mekanik, 5. Astronomi, 6. Kimyanın Sanayi ve Tarıma Uygulanması, 7. Fen Dersleri, 8. Jeoloji, 9. Arazi Plânlaması, 10. Resim.

Edebiyat Sınıfı: 1. Türkçe Yazı-Şiir, 2. Arapça ve Farsça, 3. Meânî, 4. Türkçe’den Fransızca’ya ve Fransızca’dan Türkçe’ye Tercümeler, 5. Milletler Hukuku.

Sultaniye bölümünün öğretim süresi, 3 yıldı (MUN, mad. 56).

 

d. Darülmuallimât (Kız Öğretmen Okulu) Programı

Darülmuallimât’ın biri Sıbyan, diğeri Rüşdiye okullarına öğretmen yetiştiren iki bölümü vardı (MUN, mad. 68). Sıbyan bölümünün öğretim süresi, 2 yıl; Rüşdiye bölümünün öğretim süresi ise, 3 yıldı.

Sıbyan Bölümü: 1. Din Dersleri Başlangıcı, 2. Türkçe Gramer, 3. Öğretim Usûlü, 4. Lisan, 5. Ahlâk üzerine yazılmış küçük kitaplar, 6. Aritmetik ve Defter Tutma Usûlü, 7. Osmanlı Tarihi ve Coğrafyası, 8. Faydalı Bilgiler, 9. Müzik, 10. Dikiş ve Nakış.

Sıbyan bölümünde her cemaatin kendi dili ile öğretim yapması hükme bağlanmıştı (MUN, mad. 69).

Rüşdiye Bölümü: 1. Din Dersleri Başlangıcı, 2. Türkçe Gramer, 3. Arapça ve Farsça, 4. Lisan (Her cemaatin kendi dili), 5. Ahlâk, 6. Ev İdadîsi, 7. Tarih ve Coğrafya, 8. Matematik ve Tabiî Bilimler Başlangıcı, 9. Resim, 10. Müzik, 11. Ev İdaresi ile ilgili çeşitli işlemler.

Rüşdiye bölümünde her cemaatin kendi dili ile öğretim yapması belirlenmişti (MUN, mad. 70).

 

e. Üniversite / Darülfünûn Programı

Üniversitenin biri, Felsefe ve Edebiyat, ikinci Hukuk, üçüncüsü de Tabiî ve Matematik Bilimlerinin  öğretimine mahsus, üç bölüm bulunuyordu (MUN, mad. 80).

1) Felsefe ve Edebiyat Bölümü: 1. Psikoloji, 2. İnsan Bedeninin Yapısı, 3. Lojik, 4. Din Felsefesi, 5. Ahlâk, 6. Hukuk, 7. Tarih, 8. Arapça, Farsça, Türkçe, Fransızca, Yunan, ve Latin dilleri ile belli başlı dilerin uygulanmasına dair Genel Gramer, 9. Aruz Vezni, 10. Genel Tarih, 11. Eski Eserler, 12. Eski Paraları Tanıma (MUN, mad. 81).

2) Hukuk Bölümü: 1. Fıkhın Muameleler Bahsi ve Fıkıh Usûlü, 2. Roma Hukuku, 3. Fransızların İnsan Hukuku Kanunu, 4. Adlî Hukuk ile İlgili Mahkeme Usûlleri, 5. Kara Ticareti, 6. Deniz Ticareti, 7. Devletin Ticareti, 8. Cinayet Mahkemesi Usûlü, 9. Mülk Hukuku, 10. Milletler Hukuku (MUN, mad. 82).

3) Matematik ve Tabiî Bilimler Bölümü: 1. Kozmografya, 2. Fizik, 3. Kimya, 4. Jeoloji, 5. Madenler Bilimi, 6. Botanik, 7. Zeoloji, 8. Geometri, 9. Trigonometri, 10. Geometrinin Cebire Uygulanması, 11. Geometrik Çizimler, 12. Simetri, 13. Türev ve İntegral, 14. Uygulanmış Mekanik, 15. Tabiat Bilimleri Tarihi, 16. Matematik, 17. Arazî Ölçümü (MUN, mad. 83).

Her bölümün öğretim süresi, mezuniyet diplomasını alacaklar için 3, müderris/ profesör olacaklar için 4 yıl olacağı, Nizamname’de belirtilmişti (MUN, mad. 85).