Yard.Doç. Dr. Levent DENİZ



BİLGİSAYARA GİRİŞ

Tanım: Bilgisayara giriş dersi bilgisayar başında laboratuvar uygulamalarından ve bilgisayarların özellikle eğitimde kullanılmalarını içeren kuramsal bilgilerden oluşan bir derstir.

Amaç: Bilgisayarların işlevlerinin, kullanım alanlarının ve uygulama programlarından olan kelime işlem, hesap tablosu, sunum programlarının temel özelliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır. Bu amaç çerçevesinde bu dersi gören öğrenci;

.  Bilgisayarın yapısını ve işleyiş mantığını bilir.

.  Bilgisayarın tarihi gelişimini bilir.

.  Bilgisayarların okullarda kullanım alanlarını ve amaçlarını bilir.

.  Bilgisayarların eğitim/öğretim süreçlerinde kullanılmasının yararlarını ve olası zararlarını bilir.

.  Bilgisayarı kuralına göre açar ve kapar.

.  Windows işletim sistemi ortamını kullanarak bilgisayarda kendi kişisel ayarlarını yapabilir (ekran koruyucusu koyma, görüntü özelliklerinin ayarlanması vb.).

.  MS-Word kelime işlem programını kullanarak, dosya açarak yazı yazar,istenilen hedefe kayıt eder, yazdığı metin içerisinde, kesme, kopyalama, yapıştırma, bul/değiştir, alt/üst bilgi yazma, yazı tipi değiştirme, sayfa, paragraf ayarları yapma, resim ve metin ekleme, tablo ekleme ve tablo özelliklerini ayarlama, dipnot verme vb. işlemleri yapar.

.  Excel hesap tablosu programını kullanarak, ortalama alma, basit formuller yazma vb. basit hesaplamalar yapar.

.  Excel'de hazırladığı bir işlem tablosunu MS-Word kelime işlem programına ekler.

.  Power Point sunum programını temel nitelikleri ile bilir ve kullanır.

Yöntem: Ders gruplar halinde yapılacaktır. Bir grup bilgisayar laboratuvarında uygulama yaparken diğer gruplar kendilerine verilen dönem ödevlerini hazırlamakla meşgul olacaklardır. Bilgisayar laboratuvarındaki ders süresince her öğrenci bilgisayar başında olacaktır. Ögrencilere ilgili menülerin işlevleri açıklanacak ve kendilerinden bu işlevleri kullanmaları istenecektir.

Değerlendirme: Dersin değerlendirilmesi ara sınav (%40) ve bitirme sınavının (%60) değerlendirilmesi sonucunda olacaktır. Ara sınav her grup için eğitimlerinin son haftasında bilgisayar başında uygulamalı gerçekleştirilecektir. Bitirme sınavı ise kağıt kalem sınavı olacaktır. Bitirme sınavı öğrencilerin sorumlu oldukları makalelerden hazırlanmış sorulardan, uygulama süreci sırasında kazanılan bilgilerden ve dönem ödevi olarak hazırlanan çalışmadan oluşacaktır. Dönem ödevi bitirme sınavı notuna %40 olarak etki edecektir. Bütünleme sınavında dönem ödevi geçerli olmayacaktır.

Dönem ödevinde düzen (kapak sayfası ve iç düzen), içerik, kullanılan kaynakların çeşitliliği ve ödevin sonunda özgün olarak yazılmış bir sonuç, değerlendirme ya da yorum kiısmı puanlama için ölçüt oluşturacaktır.

Dönem Ödevi: Dönem ödevi bilgisayarlarla ilgili bir konuda en az beş farklı kaynaktan yararlanıilarak hazırlanacak bir derleme çalışması olacaktır. Çalışmalar bireysel ya da en fazla 3'er kişilik gruplar halinde yapıilabilir. Çalışmanın, ana bölümü haricinde, bir kapak sayfası ve yararlanılan kaynakların, kaynak verme yazım kurallarına göre verildiği bir kaynaklar sayfası olacaktır. Çalışma konusu seçimi serbesttir. Bununla birlikte aşırı teknik konular seçilmemelidir. Önerilen çalışma konuları bilgisayarların eğitimde kullanılması (bilgisayar destekli öğretim, bilgisayarların okul yönetiminde kullanılması vb), bilgisayar kaygısı, bilgisayar oyunları, bilgisayar suçları, bilgisayar virüsleri, bilgisayarların tarihi gelişimi


© 2007 Levent DENİZ                                                                                                   Son Güncelleme Tarihi: 01.03.2007
Anasayfa|Özgeçmiş | Verdiği Dersler | Yayınlar | Hobiler | Haberler | İletişim | Atatürk Köşesi